Hypotheek met rentevaste periode van 30 jaar wint aan populariteit

Hypotheek met rentevaste periode van 30 jaar wint aan populariteit

De rentevaste periode van 30 jaar is bezig aan een indrukwekkende opmars. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat zowel bij starters als doorstromers deze rentevaste periode aan populariteit wint. De voorkeur voor 30 jaar vast is bij starters met 38 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden en bij doorstromers met maar liefst 45 procent. In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal huizenkopers dat voor deze periode kiest bijna verdrievoudigd.

De rentevaste periode van 20 jaar doet het ook nog steeds goed; deze periode wordt het vaakst gekozen door de huizenkoper. Wel is sprake van een lichte daling (6 procent) in vergelijking met een jaar geleden. Ook de rentevaste periode van 10 jaar zit in de lift en laat een stijging zien van 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het is opvallend dat starters vaker kiezen voor deze rentevaste periode in vergelijking met doorstromers. Starters stromen vaak binnen 10 jaar weer door naar een grotere woning. De keuze voor een rentevaste periode van 5 jaar is stabiel ten opzichte van een jaar geleden, zowel bij starters als doorstromers.

Groeiende concurrentie
Dat huizenkopers massaal kiezen voor een langere rentevaste periode is met name een gevolg van de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie is de laagste rente bij bestaande bouw nu 1,64 procent. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar is de laagste rente 2,60 procent. Deze kleine verschillen zijn mede het gevolg van de grotere concurrentie tussen aanbieders op de hypotheekmarkt.

“Vanwege de kleine renteverschillen en de lage rente wint een langere rentevaste periode snel aan populariteit. Nederlanders houden van zekerheid en deze zekerheid wordt steeds voordeliger. Een rekenvoorbeeld leert dat voor een stel met een jaarinkomen van € 25.000,- en € 35.000,- en met een hypotheek van € 250.000,- het verschil in netto maandlasten tussen 10 jaar en 30 jaar vast circa € 75,- per maand is, uitgaande van een rentepercentage van 2 procent bij een 10-jaars rente en 3,5 procent bij een 30-jaars rente” vertelt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker.

“We vinden dit een goede ontwikkeling, waarbij de consument profiteert van de groeiende concurrentie op de markt en de diversiteit in aanbod. Maar de consument moet zich wel goed laten adviseren of een 30-jaars rente de juiste keuze is in zijn of haar persoonlijke situatie.’’

Bron: De Hypotheker

GEEN REACTIES