“Dga-pensioen maatje te groot voor adviserende accountant”

Fiscale wet- en regelgeving hebben het dga-pensioen zo complex gemaakt dat steeds minder accountants er nog over kunnen en willen adviseren.

De materie is nog nauwelijks uit te leggen aan klanten en het risico op fouten is groot.

Dat stelt Jaap Harmsen op de website Accountant.nl. Harmsen is directeur van Pensioen Perspectief, een pensioenadviesbureau met dga-pensioen als specialisme. Het bureau adviseert en traint accountants in fiscale wet- en regelgeving over dga-pensioenen en voert voor accountantskantoren taken uit die gaan over het beheer van dga pensioenen.

"We zien dat accountants worstelen met het dga-pensioen. De wetgeving over dit onderwerp is al vaak veranderd. En daar komen dan de standpunten nog bij uit de Kennisgroep Pensioen van de Belastingdienst.."

Harmsen merkt dat de thematiek voor steeds meer accountants zwaar is geworden. "Steeds meer accountants worstelen met de complexe regelgeving. Ze hebben veel moeite om het te volgen.."

Vorig jaar klonken er al waarschuwingen aan accountantskantoren over de risico’s van het aanbieden van pensioenadvies. Toch vroegen vorig jaar 85 accountantskantoren een vergunning aan voor pensioenadvies. Afgelopen voorjaar voorspelde Paul van Ravenzwaaij, partner van Jan Accountants, dat de helft van alle pensioenadvies van accountants zou gaan komen

Maar Harmsen ziet nu de terugtrekkende beweging. "De risico’s op foute adviezen zijn te groot geworden, voor je het weet heb je als accountant een fiscaal probleem voor je klant gecreëerd. Wij krijgen hier wel eens zulke probleemdossiers. Regelmatig zitten we bij de Belastingdienst om ze recht te zetten."

"Advisering over het dga-pensioen vraagt om een dagtaak, die is nodig om de materie te beheersen. Die ruimte ontbreekt bij veel accountantskantoren. Grote kantoren hebben vaak wel iemand die pensioen als specialisme heeft. Maar bij kleinere kantoren ligt dit vaak anders."

Het breekpunt is nu de nieuwe pensioenwetgeving die volgend jaar ingaat, aldus Harmsen. "Zowel ondernemers als accountants hebben de noodzakelijke aanpassing voor zich uitgeschoven in afwachting van regelgeving voor 2015. Maar die ging van tafel. De aanpassing voor 2014 is nu actueel. Aanpassing van alle dga-pensioenregelingen is niet meer allemaal uitvoerbaar voor het einde van het jaar, daarvoor is het te veel. Dat kun je nog naar volgend jaar schuiven, maar dan moet je vanuit de besloten vennootschap wel aangeven welke aanpassingen er komen. Met alleen een paar regels kom je er niet vanaf."

Lees hier het hele artikel op www.accountant.nl

GEEN REACTIES