Chris de Bruin over Rabo en eerlijk speelveld

Oproep aan de RvB om zich in te zetten voor een nieuw financieel adviesklimaat.

Geachte meneer Moerland, beste collega,

Om maar direct met de deur in huis te vallen, het gaat momenteel niet goed tussen u en de rest van de financieel adviseurs in ons land. Dat komt doordat u iets mag, wat verder geen enkele adviseur mag, namelijk advieskosten alleen doorberekenen aan de klant als die ook het product bij uw bank afneemt. Sinds 1 januari 2013 is dat verboden en de AFM heeft u dan ook aangegeven dat u het beleid moet bijstellen. Maar voor dat bijstellen krijgt u van diezelfde AFM nog tot 30 juni 2013 de tijd nadat u had aangegeven de interne systemen niet sneller aangepast te kunnen krijgen. Iedere andere adviseur die de wet overtreedt kan rekenen op een heel wat minder clemente behandeling door de AFM, interne systemen of niet. Je hebt je als adviseur gewoon aan de regels te houden, dat is het idee.

De financieel adviseurs in ons land zijn niet alleen kwaad op de AFM, maar ook op u. U doet namelijk aan concurrentievervalsing, doordat u prospects lokt, die elders voor advies moeten betalen. Er is dan geen sprake van een eerlijk speelveld, waarbinnen alle partijen zich aan dezelfde regels dienen te houden. En dat zijn die adviseurs zat, spuugzat.

U zult misschien al vernomen hebben dat ondergetekende de Raad van Toezicht van de AFM heeft verzocht in te grijpen. En vanwege dat puntje concurrentievervalsing heb ik ook de NMa verzocht de zaak eens te bekijken.

De nieuwe wetgeving is niet zomaar tot stand gekomen. Er is in het verleden veel verkeerd gegaan om allerlei redenen. Maar áls we daar dan een eind aan willen maken, dan vereist dat allereerst de bereidheid van alle spelers op de markt zich daarvoor in te zetten.  Daadwerkelijk te werken aan een nieuw financieel adviesklimaat waarin schandalen, misselling en verkeerd advies, niet meer aan de orde zijn. Dat is een kwestie van die beroemde mindsetting, waar al veel over geschreven is en waar geen wet tegenop kan. Die wetten zijn er alleen maar om lieden die de juiste mindsetting nog steeds niet hebben, te kunnen aanpakken.

Die mentale veranderingsbereidheid geldt voor iedereen in even grote mate. Maar is het niet logisch dat van de grote spelers op de markt wordt verwacht dat zij een voorbeeldfunctie vervullen?

Wat nu als vandaag of morgen bekend wordt dat de grootste hypotheekverstrekker van Nederland binnen zes weken na de start van de nieuwe wetgeving kans heeft gezien die te ontlopen, nota bene met toestemming van de toezichthouder, en daar dan ook 4,5 maand mee door mag gaan? Dan krijgt die financiële markt toch weer een (volomen terechte) knauw, waar niet alleen uw bank, maar wij allemaal heel veel last van hebben?

GEEN REACTIES