Banken vergroten marktaandeel hypotheken

Banken vergroten marktaandeel hypotheken
© Mediamodifier, Pixabay

In het derde kwartaal van 2023 hebben banken hun positie als marktleider in hypotheken verstevigd, met een stijging van 1,6%-punt in hun marktaandeel. Tegelijkertijd ervaren verzekeraars een forse daling van hun marktaandeel met een afname van 1,5%-punt tot 13,2%.

Dat meldt consulting- en technologiebedrijf IG&H in zijn Hypotheekupdate over het derde kwartaal. Banken zitten nu op hun hoogste marktaandeel (54,1%) sinds medio 2022. Opvallend is de stijging van ABN AMRO-labels. Het concern is nu de nieuwe nummer 2 in de top-10 concerns. Regiepartijen zien een lichte stijging (met 0,6%-punt naar een totaal van 19,2%) en buitenlandse partijen een lichte daling in het marktaandeel (met 0,6%-punt tot 8,2%).

Top-5 stijgers

De top-5 stijgers in marktaandeel in Q3 2023 is in zijn geheel vernieuwd ten opzichte van een kwartaal eerder. Munt Hypotheken is de grootste stijger, met een toename in het marktaandeel van +1,0%-punt. Waar Florius en ABN AMRO in het tweede kwartaal van 2023 een daling lieten zien in hun marktaandeel, zien beide hun marktaandeel in dit kwartaal stijgen, met respectievelijk +0,9%-punt en +0,8%-punt. Een dubbele stijging binnen het ABN AMRO-concern. Verder is ook het marktaandeel van BLG Wonen (+0,6%-punt) en Attens Hypotheken (+0,4%-punt) gestegen.

In de top-5 dalers zijn maar liefst drie partijen te vinden die hun top-5-stijgersplek uit het vorige kwartaal hebben ingeruild voor een plek bij de grootse dalers. De grootste daler is Lloyds Bank, met een afname in het marktaandeel van 1,1%-punt. Waar NIBC in het tweede kwartaal de grootste stijger was, maakt het nu een afname van 0,8%-punt marktaandeel door. Ook A.S.R. zag, in tegenstelling tot het vorige kwartaal, een daling (-0,6%-punt). Verder zijn de marktaandelen van Centraal Beheer en Aegon afgenomen, met respectievelijk -0,5%-punt en 0,4%-punt. Voor Aegon is dit het tweede opvolgende kwartaal in de top 5 dalers.

© IG&H

Hypotheekmarkt herstelt zich

In de cijfers van IG&H is verder te zien dat de hypotheekmarkt zich in het derde kwartaal voorzichtig lijkt te herstellen, wat HDN onlangs ook meldde. De hypotheekomzet is gestegen naar €26,9 miljard. Dit is het tweede kwartaal op rij dat de hypotheekomzet stijgt ten opzichte van het voorgaande kwartaal, na een periode van sterke daling. Daarmee volgt de stijging het gebruikelijke seizoenspatroon. Ook het aantal verstrekte hypotheken is gestegen naar een totaal van 80.000 hypotheken.

Hoogste marktaandeel voor starters sinds 2016

Die groei in hypotheekomzet geldt voor alle type sluiters. De omzet onder starters liet net als vorig kwartaal de grootste stijging zien met 8,4%, gevolgd door doorstromers met 8,3%, en over- en bijsluiters met 3,3%.

Het marktaandeel voor zowel starters als doorstromers is daardoor licht gestegen in vergelijking met het voorgaande kwartaal, wat resulteerde in het hoogste marktaandeel voor starters sinds 2016. Over- en bijsluiters daarentegen boekten een daling van -4,2% in de omzet, waardoor hun marktaandeel op het laagste punt uitkwam sinds de start van de IG&H Hypotheekupdate in 2014.

Gemiddelde hypotheeksom stijgt naar hoogste niveau

De gemiddelde hypotheeksom (excl. overbrugging) bereikte in het derde kwartaal van 2023 een recordniveau van €396.000. Dit is een stijging van 4,1% ten opzichte van het tweede kwartaal. Deze stijging is merkbaar voor alle typen sluiters en markeert een trendbreuk voor doorstromers en over- en bijsluiters. Bij deze groepen was juist een dalende lijn zichtbaar in de gemiddelde hypotheeksom tot het tweede kwartaal van 2023. Over- en bijsluiters zagen de grootste stijging, gevolgd door doorstromers en starters.

Toename aantal zuinige energielabels zet door

Het aantal geregistreerde energielabels van Nederlandse woningen is in Q3 2023 gestegen met 3,8% naar 125.500 registraties, waarbij 90,6% voor bestaande woningen en 9,4% voor nieuwbouwwoningen is. Hoewel het aantal registraties voor energielabel A is toegenomen naar 53.600, is het aandeel relatief gedaald naar 42,7%. Labels A tot en met E vertegenwoordigen nu 92,8% van het totaal, in lijn met de verwachte wetgeving die energielabels F en G tegen 2033 verbiedt.

Bron: IG&H

GEEN REACTIES