Aon: Uitspraak Gerechtshof opent deuren tot meer claims Whk-premie

Aon: Uitspraak Gerechtshof opent deuren tot meer claims Whk-premie
© Pexels

Werkgevers hebben mogelijk jarenlang duizenden euro’s te veel betaald aan de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Met die premie verzekeren zij hun werknemers onder meer tegen de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Dat concludeert Aon uit de rechtszaak van een werkgever die stelt dat in de gedifferentieerde Whk-premie voor 2014 onrechtmatig ook de Ziektewetlasten zijn meegerekend. Op deze lasten, die op uitkeringslasten uit 2012 zijn gebaseerd, had de werkgever naar eigen zeggen geen invloed. Het gerechtshof van Amsterdam stelde de werkgever afgelopen vrijdag in het gelijk. De Belastingdienst kan dus een fikse stroom aan claims tegemoet zien van werkgevers die jarenlang een te hoge gedifferentieerde Whk-premie hebben betaald.

De te verwachten claims aan het adres van de Belastingdienst pakken mogelijk nog hoger uit als de uitspraak ook opgaat voor het gedeelte van de gedifferentieerde premie voor uitkeringen voor de WGA-flex in 2012. Of het echt zover komt, staat nog niet vast: de Belastingdienst kan nog tegen de uitspraak van het hof in cassatie gaan.

Premie controleren
De uitspraak van het Hof toont aan dat werkgevers soms wel duizenden euro’s teveel hebben betaald. Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland: “Werkgevers zullen zich nu terecht afvragen of zij de afgelopen jaren ook onnodig veel voor de Whk hebben betaald. Wie daar zekerheid over wil, adviseren wij de jaarlijkse controles van deze premie vanaf 2014 opnieuw te laten uitvoeren.”

Bron: Aon

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES