Almere en Amersfoort kampioenen inbrakenclaims

copyright Pixabay

Verzekeraars krijgen verhoudingsgewijs uit Almere de meeste claims vanwege een inbraak. Dat blijkt uit de risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.

Per 10.000 inwoners kwamen vorig jaar 126 claims uit Almere, bijna 5 claims minder dan een jaar eerder. De stad uit Flevoland wordt op de voet gevolgd door Amersfoort met 121 claims per 10.000 inwoners, een toename met maar liefst 29 claims. Als derde eindigde de Brabantse stad Breda met 115 claims.

De rest van Flevoland is wat minder onveilig dan Almere, aangezien het totaal aantal claims per 10.000 inwoners in het provincie-overzicht uitkomt op 98. Dat is niet alleen 18 claims minder dan in Almere, het aantal claims buiten Almere daalt verhoudingsgewijs ook sneller dan in deze stad. Limburg en Noord-Brabant voeren de provincieranglijst aan met respectievelijk 114 en 103 inbraakclaims per 10.000 inwoners. Uit Zeeland, Groningen en Friesland komen verhoudingsgewijs de minste claims. Wel is Friesland de grootste stijger (+12 claims); de toename lijkt vooral uit Leeuwarden en omgeving te komen, na Amersfoort de grootste gemeentelijke stijger.

Amersfoort, Leeuwarden en in mindere mate Groningen, Den Bosch, Maastricht en Ede zijn uitzonderingen in het algehele Nederlandse beeld. Het totaal aantal inbraakclaims daalde vorig jaar met bijna 4.000 naar 63.722. vergeleken met 2016 is dit ongeveer 8.000 minder. Vooral uit Zeeland, Flevoland, Gelderland en Zuid-Holland kwamen minder claims.

De meeste inbraken vinden nog steeds in de herfst- en wintermaanden plaats, met als uitschieters de dagen rond de jaarwisseling. In 2018 kwamen op 1 januari 449 claims binnen en op 31 december 398. Merkwaardig genoeg stelt het Verbond in het persbericht juist dat er vooral in de zomer veel wordt ingebroken, terwijl uit de statistieken blijkt dat de maanden juli en augustus flink onder de periode oktober-maart uitkomen.

GEEN REACTIES