(Findinet) AEGON, Optas en het beklemd vermogen

Havenarbeiders houden 12 mei een manifestatie voor het AEGON-gebouw. Inzet is opnieuw het beklemd vermogen van het door AEGON overgenomen Optas. Wat is dat beklemd vermogen?

Minister Donner, toen nog van Sociale Zaken verwoordde het in 2008 zo: “Het beklemd vermogen fungeert als solvabiliteitsbuffer voor de nakoming van de pensioenverplichtingen van PVH ten tijde van de omzetting, waaruit geput kan worden bij tegenvallende ontwikkelingen. OPTAS Pensioenen NV beslist over eventuele aanwending ervan. Er bestaat geen verplichting tot aanwending van dit vermogen. Overigens bestaat ook bij een pensioenfonds geen verplichting tot aanwending van de buffers.”

De Stichting Belangenbehartiging Pensioengerechtigden van de Vervoer- en Havenbedrijven (BPVH) die de manifestatie organiseert procedeert al jaren tegen AEGON. Zij stelt dat de verzekeraar in de jaarrekening 2007 bij zijn eigen vermogen het eigen vermogen van OPTAS NV (ad 1,7 miljard euro) – waar het beklemd vermogen deel van uitmaakt – niet zou mogen meetellen.

Op 5 augustus 2009 wees de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam het verzoek van BPVH af. De rechter stelde onder meer:

"De Ondernemingskamer is met Aegon c.s. van oordeel dat het beklemde vermogen voor Aegon en Optas Pensioenen geen vreemd vermogen in de zin van IAS 37 (een constructive obligation) vormt, zodat opname in de balans onder het eigen vermogen in zoverre juist is."

"Aldus ontbreekt naar het oordeel van de Ondernemingskamer niet alleen een juridische, doch ook enige feitelijke verplichting, dan wel enig voldoende feitelijk voornemen, tot het aanwenden of besteden van het beklemde vermogen ten behoeve van derden zoals de Belanghebbenden of de Verzekerden. Dit leidt ertoe dat Optas Pensioenen noch Aegon een extra voorziening uit dien hoofde behoeft te treffen. (-) Aldus is de verantwoording van het "meegekochte" beklemde vermogen in de (enkelvoudige) jaarrekening van Aegon in zoverre juist."

Tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer ging BPVH in cassatie bij de Hoge Raad. Maar ook de Hoge Raad stelde AEGON in januari 2011 in het gelijk:

“Een verplichting om het beklemde vermogen te besteden, bijvoorbeeld aan verbetering van de pensioenen van de havenwerknemers, bestond vóór de omzetting niet en na de omzetting ook niet.” Meer manifestaties

Er is vaker door de havenarbeiders gedemonstreerd tegen AEGON. waarbij de suggestie gewekt wordt dat de maatschappij een deel van de pensioenen die de deelnemers toekomt, achterhoudt. Hoewel dat feitelijk onjuist is putten demonstranten moed uit het feit dat zij gesteund worden door bijvoorbeeld de FNV en de SP. Ook CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt schaarde zich onder de demonstranten en hield ten onrechte een anti-AEGON betoog. Wie de moeite neemt de geschiedenis te lezen – zie ook het position paper van AEGON – en verstand heeft van pensioentechniek kan geen andere conclusie trekken dan dat de verzekeraar de pensioenregeling uitvoert op de manier zoals indertijd door het paritair samengestelde bestuur van het pensioenbestuur was vastgesteld.

De enige partij die de pensioenen had kunnen ophogen was Stichting Optas Stichting Optas die 1,5 miljard euro ontving voor de verkoop van de aandelen van de commerciële verzekeraar OPTAS NV. De stichting besloot de opbrengst een andere bestemming te geven en is van dat plan na alle commotie voor een deel teruggekomen.

AEGON heeft weinig ruchtbaarheid gegeven aan het arrest van de Hoge Raad waarin zij in het gelijk werd gesteld. Haar reactie hierop luidde: “Hoewel het standpunt van AEGON hiermee is bevestigd, willen wij benadrukken dat wij nog altijd met de havenpartijen in overleg zijn om te komen tot een voor alle partijen acceptabele oplossing. Aan ons voornemen om tot een oplossing te willen komen, doet de uitspraak van de Hoge Raad niets af.”

GEEN REACTIES