Aegon en TKP hebben eerste DNB vergunning voor APF binnen

Het eerste algemeen pensioenfonds in Nederland is een feit. Stap Algemeen Pensioenfonds – kortweg Stap – heeft een vergunning van de Nederlandsche Bank gekregen.

Het APF is tot leven gekomen om het pensioenaanbod uit te breiden voor ondernemingen die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een ondernemingspensioenfonds of een verzekeraar. Het zou ook een oplossing kunnen zijn voor pensioenfondsen die niet zelfstandig verder kunnen of willen gaan.

Stap is opgericht met een startkapitaal van pensioenuitvoerder TKP en verzekeraar Aegon. Ondanks die financiering, staat Stap volledig op eigen benen en wordt het bestuurd door een onafhankelijk bestuur. Een raad van toezicht houdt toezicht op het pensioenfonds en het bestuur. Erno Kleijnenberg is benoemd als voorzitter van het bestuur. Hij was tot 1 oktober 2015 bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar ONVZ. Jacques Moors, voormalig bestuursvoorzitter van ziekenhuis Amstelland, is voorzitter van de raad van toezicht van Stap. Het bestuur is verantwoordelijk voor de collectiviteitkringen.

Werknemers, gepensioneerden en de werkgever worden per collectiviteitkring vertegenwoordigd in een belanghebbendenorgaan. Dit orgaan heeft bij Stap invloed op het beleid, de toeslagen, de hoogte van de premie en de communicatie. Iedere kring is financieel zelfstandig en heeft een eigen dekkingsgraad. En die dekkingsgraad kan stijgen of dalen. De middelloonregeling van Stap valt onder hetzelfde toezichtkader als alle andere pensioenfondsen in Nederland.

TKP is de administrateur van Stap, TKP Investments de fiduciair manager. TKP is een dochter van Aegon Nederland en administreert het pensioen van 3,1 miljoen werknemers en gepensioneerden. TKP Investments is een dochter van Aegon Asset Management en beheert een pensioenvermogen van 23 miljard euro. Beide bedrijven zijn gevestigd in Groningen.

Andere verzekeraars en partijen wachten nog op een vergunning, zoals Centraal Beheer, Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden ism AZL, ASR, First pension ism first investment. Kasbank, Van lanschot en Equens zagen in maart af van hun APF.

Even het geheugen opfrissen
Een APF voert meerdere pensioenregelingen naast elkaar uit zonder dat ze één geheel vormen. Iedere regeling vormt een collectiviteitkring. Een klant kan kiezen voor een eigen kring, maar ook voor een gezamenlijke kring met anderen. Het doel is helder: een efficiënte uitvoering van de pensioenregelingen zodat betaalde pensioenpremies zoveel mogelijk pensioen voor de werknemers opleveren. Tegelijk wordt bespaard door het gezamenlijk bekostigen van de bestuurlijke en administratieve werkzaamheden. Daarmee wordt ook tegemoetgekomen aan een veelgehoorde klacht in de pensioenwereld, namelijk de grote en toenemende bestuurlijke druk.

(Bron: Stap)

 

GEEN REACTIES