AEGON pleit voor nationaal “zekerheidspensioen”

Iedere individuele werknemer moet binnen zijn eigen pensioenregeling kunnen kiezen voor een pensioen dat gegarandeerd is. Alle verzekeraars en pensioenfondsen moeten zo’n zekerheidspensioen aanbieden. Daarvoor pleitte AEGON-directeur Jeroen de Munnik bij de opening van de AEGON Pensioenweek. Een zekerheidspensioen kan niet verminderd worden als gevolg van bijvoorbeeld tegenvallende beleggingsresultaten.

Volgens Jeroen de Munnik gaat het nieuwe pensioenstelsel een ingewikkelde combinatie van harde en zachte rechten worden. Zachte rechten zijn zacht, harde rechten zijn gegarandeerd. “Het hangt dan van je pensioenregeling af of je erop kunt rekenen dat het bedrag dat op je jaarlijkse pensioenopgave staat ook het bedrag is dat je krijgt als je met pensioen gaat. Ga al die mitsen en maren maar eens uitleggen. Een zekerheidspensioen biedt de werknemer die dat wil houvast.”

Iedere werknemer

Uit onderzoek van AEGON blijkt dat de meeste werknemers zekerheid willen omtrent hun pensioen. De verzekeraar pleit daarom voor een oplossing die duidelijkheid schept. “Zachte rechten zijn goedkoper, maar kunnen aan het eind van de rit slecht uitpakken. Harde rechten kosten geld, maar zijn wel gegarandeerd. “Ongeacht de pensioenuitvoerder of het type pensioenregeling, vinden wij dat iedere werknemer de mogelijkheid moet hebben om te kiezen voor zo’n zekerheidspensioen.” Zekerheid wil in elk geval zeggen nominaal zeker. Volgens AEGON kan een werknemer ook een waardevast pensioen kopen, een pensioen dat meestijgt met de inflatie.

. AEGON zal het idee binnenkort voorleggen aan de Tweede Kamer. “Het zekerheidspensioen zou bij wet moeten worden vastgelegd. Het is toepasbaar in alle bestaande pensioenvormen

Hoe je ook pensioen opbouwt, er is altijd een garantie in te kopen.” De Munnik realiseert zich dat garanties niet goedkoop zijn: “Het is voor de werknemer een vrije keus. Je kunt precies voorrekenen wat een zekerheidspensioen kost en wat dat minimaal aan pensioen oplevert. Een garantie betekent dat er meer premie moet worden betaald of dat het pensioen lager uitvalt. Dat valt dus misschien tegen, maar je loopt nooit meer een risico met je pensioen.”

Meer grip

Voor de pensioenuitvoerders – pensioenfondsen en verzekeraars – zou het zekerheidspensioen een verplicht onderdeel van de aangeboden pensioenregelingen moeten zijn. “Wij denken dat de werknemer hiermee meer grip krijgt op zijn eigen inkomen voor later. Dat bevordert het vertrouwen in ons pensioenstelsel en dat is hard nodig”, aldus De Munnik.

GEEN REACTIES