AFM mag toch per brief kopieën van zakelijke stukken vorderen

In tegenstelling tot een eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter kan AFM schriftelijk vorderen om de gevraagde kopieën op te sturen. De AFM gaat dat ook weer doen.

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat de AFM wel bevoegd is om (naast het vorderen van algemene inlichtingen) per brief kopieën van zakelijke stukken te vorderen. Daarmee heeft de rechtbank een eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter herroepen. Dit betekent dat de AFM voortaan tijdens een onderzoek weer schriftelijk van instellingen of personen zal vorderen om de gevraagde kopieën op te sturen. Ze zijn verplicht daaraan mee te werken.

In oktober 2012 paste de AFM haar werkwijze aan naar aanleiding van een uitspraak van de voorzieningenrechter. De voorzieningenrechter oordeelde dat de toezichthouder niet bevoegd was om schriftelijk kopieën van zakelijke gegevens en bescheiden te vorderen tijdens onderzoeken. De AFM paste daarop haar werkwijze op een aantal punten aan. De betrokkene bij een onderzoek mocht vrijwillig kopieën van de gevraagde informatie opsturen of de AFM zou op kantoor langskomen om de gegevens te kopiëren.

De rechtbank Rotterdam heeft in haar uitspraak van 21 februari 2013 expliciet afstand genomen van de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter. Om deze reden heeft de AFM de aanpassing van haar werkwijze geschrapt.

De rechtbank oordeelde:

Met AFM is de rechtbank van oordeel dat artikel 5:16 van de Awb geen beperkingen bevat in de wijze waarop inlichtingen worden gevorderd, zodat het ook mogelijk is om zakelijke gegevens en bescheiden op te vragen.

Uitgangspunt van de toezichtbepalingen is dat de toezichthouder moet kunnen beschikken over de voor de uitoefening van het toezicht naar zijn oordeel noodzakelijke gegevens en bescheiden. De rechtbank is, anders dan de voorzieningenrechter in zijn uitspraak van 5 september 2012 en met verwijzing naar de uitspraak van de voorzieningenrechter van 22 juni 2012 (LJN: BW9478), van oordeel dat de inlichtingenvordering van artikel 5:16 van de Awb een algemene bevoegdheid tot het vorderen van inlichtingen behelst, waarmee ook kopieën van stukken en bescheiden kunnen worden gevorderd.

Een redelijke wetsuitleg brengt mee dat het verstrekken van inlichtingen, naast het naar waarheid mondeling of schriftelijk beantwoorden van vragen, ook kan bestaan uit het verstrekken van zakelijke gegevens en bescheiden. Daarmee worden immers ook naar waarheid inlichtingen verstrekt.

Het volledige vonnis

GEEN REACTIES