Verboden te kiezen

Voor de meeste werkgevers geldt verplichte winkelnering bij een Bedrijfstakpensioenfonds. Dit vergemakkelijkt monopoliegedrag.

Het individualisme dat sinds de jaren ‘80 is ontstaan, heeft gezorgd voor meer keuzevrijheid op allerlei terreinen: denk aan de keuze voor een zorgverzekeraar of ziekenhuis, voor welke elektriciteitsaanbieder u kiest, maar ook de vele keuzemogelijkheden op het gebied van telefoons, laptops en andere gadgets zijn hier voorbeelden van. Er is één bolwerk dat nog geslecht moet worden en dat is pensioen…Daar is het voor heel veel Nederlanders nog steeds verboden te kiezen.

Verplichte winkelnering

Voor de meeste werkgevers geldt verplichte winkelnering bij een Bedrijfstakpensioenfonds. Dit vergemakkelijkt monopoliegedrag. Het initiatief van het Verbond in november om de verplichtstelling aan de kaak te stellen was dus logisch.

De verzekeraars en PPI’s vechten inmiddels met 18 partijen om de MKB markt en de resultaten voor de werkgevers en werknemers zijn inmiddels zichtbaar: goedkoper, efficiënter pensioen en duidelijke communicatie. Positief effect van het geven van een keuze aan werkgevers en hun werknemers is dat de interesse bij voor pensioen zal toenemen. Zonder keuzevrijheid neem je geen verantwoordelijkheid. Die neem je pas als er iets te winnen valt!

Verschillen worden kleiner

De vorming van het nieuwe pensioencontract zal zorgen dat de verschillen tussen Bedrijfstakpensioenfondsen en beschikbare premieregelingen kleiner worden. Het verleggen van bijvoorbeeld de risico’s van de werkgever naar de werknemer klinkt toch behoorlijk als beschikbare premie…vindt u ook niet?

Hebben wij waarde voor de bakker?

En ja, inderdaad, als werknemer van Legal & General heb ik daar baat bij. En u als adviseur ook. Daar is niks mis mee. Net als andere verzekeraars, PPI’s en pensioenfondsen zullen wij onze toegevoegde waarde straks ten opzichte van de bakkers, winkeliers en ziekenhuizen moeten bewijzen. Anders overleef je als bedrijf niet. Hard werken dus! En wie gaat de bakker adviseren? U! Dat komt de klant alleen maar ten goede!

Maurik de Groot

Manager Pensioen bij Legal & General

Dit artikel is verschenen op de blog-site ‘ Over waarde‘ van Legal & General

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER