Theo Krins: Sparen kost geld

De huidige inflatie is een stuk hoger dan de meeste rentepercentages op de spaarrekeningen.

Eind december stond in de Telegraaf dat 2012 een bedroevend jaar was voor spaarders en in het AD van begin januari 2013 stond dat sparen geld blijft kosten en de consument kan het beste kiezen voor deposito, klimsparen of de beurs.

Eindejaarsuitkering

Net na de jaarwisseling is het voor de banken een interessante periode, omdat nogal wat mensen een 13e maand of eindejaarsuitkering hebben ontvangen. Gelet op de tarieven die ze bieden voor spaargeld lijkt het erop dat ze toch niet erg happig zijn op deze gelden….

Dalende spaarrentes

Het zal wellicht diverse spaarders zijn ontgaan, maar begin 2012 heeft de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rentetarief verlaagd. Hierdoor konden de banken een stuk goedkoper aan geld komen, waardoor het voor de banken minder noodzakelijk werd om geld van spaarders aan te trekken. Sinds die tijd daalde de rente fors en het einde hiervan is nog niet in zicht. De hoogste rente is namelijk in een jaar tijd gedaald van 3,15% naar nu maximaal 2,50%, terwijl veel banken al onder de 2% zitten voor dagelijks opvraagbaar geld.

Inflatie

De huidige inflatie is een stuk hoger dan de meeste rentepercentages op de spaarrekeningen en dat betekent dat sparen in feite gewoon geld kost.

Als de consument ook nog VRH (vermogensrendementsheffing) verschuldigd is, zal de rente meer dan dan 4% moeten bedragen om de geldontwaarding te compenseren.

Deposito’s

Om een beter rendement met sparen te maken wordt meestal aanbevolen om te kiezen voor een deposito.Maar ook de tarieven van deze spaarvorm dalen in een rap tempo. Bij 5 jaar vast ontvangt de consument op dit moment maximaal 3,3% rente krijgen, nog altijd te weinig als je VRH bent verschuldigd. Vanaf een rentevast periode van 10 jaar (op dit moment maximaal 3,7%) maak je waarschijnlijk nog net geen verlies.
Eventueel biedt een spaarrekening met klimrente een alternatief, maar voor deze spaarrekeningen geldt dat de eerste jaren je maar een lage rente vergoeding krijgt.

Doelstellingen consument

Het is opvallend dat de erg lage rente -die naar verwachting dit jaar nog verder zal dalen- voor veel consumenten nog geen reden is om te gaan beleggen. In 2012 is er maar liefst 20 miljard euro aan spaargeld bijgekomen en is het totale spaargeld in Nederland inmiddels opgelopen naar zo’n € 325 miljard!

Het is belangrijk dat u uw klant blijft monitoren op zijn of haar doelstellingen en de consequenties van een negatief reëel rendement bij sparen daaraan relateert.

Als er voldoende financiële buffer is voor het huishouden en het geld bedoeld is voor de langere termijn, dan is beleggen – mits het risicoprofiel dat toelaat – een alternatief dat serieus overwogen dient te worden om het gewenste financiële plaatje voor de toekomst meer realistisch te laten worden.

Wat dat betreft heeft de financieel adviseur een interessante uitdaging!

Theo Krins,

Manager Vermogensadvies bij Legal & General

Dit artikel is verschenen op de blog-site ‘ Over waarde‘ van Legal & General

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER