Trends hypotheek- en woningmarkt voor 2024

© Pixabay

Ging het dit jaar volgens De Hypotheekshop vooral om het herstel van de woningmarkt na de historisch grote rentestijging in 2022 en thema’s als meeneemhypotheken, de positie van starters en verduurzaming, voor komend jaar blikt de hypotheekadviesketen ook alvast vooruit. Dit zijn volgens De Hypotheekshop de vijf belangrijkste trends voor 2024.

1. Artificial Intelligence (AI)

AI gaat ook in de hypotheekbranche een rol spelen, zoals in het hypotheekadvies en in het beheer van bestaande hypotheekklanten. De hypotheekbranche staat aan de vooravond van grote maar nog onbekende veranderingen.

2. Aflossingsvrij

De geluiden worden steeds sterker dat de Europese Centrale Bank (ECB) ook lopende aflossingsvrije hypotheken wil tegengaan. Dat Nederlandse hypotheken al jarenlang het laagste achterstandspercentage van Europa kennen, lijkt voor de ECB geen argument te zijn. De Nederlandsche Bank (DNB) lijkt het niet te lukken dit aan de ECB uit te leggen.

3.Ouderen

Ouderen wonen steeds langer thuis. Tegelijkertijd is er een mismatch van woonruimte waarbij veel ouderen in grote huizen wonen. De overheid wil senioren gaan informeren over het tijdig toekomstbestendig maken van de woning en over de mogelijkheden door te stromen naar een kleinere woning.

4. Klimaatrisico’s

Naast verduurzaming en biobased bouwen komt er meer aandacht voor klimaatrisico’s als overstromingen en funderingsschade. Geldverstrekkers gaan hierop beleid ontwikkelen.

5. Maatwerk

Hoewel de samenleving als geheel flexibeler wordt, ervaart het hypotheekadvies de vertaling daarvan als lastiger. Een bestendige situatie van 30 jaar wordt meer en meer de eis. Hoge boetes, zoals recent de Rabobank ontving, ontmoedigen geldverstrekkers bij het bieden van maatwerkoplossingen voor bijvoorbeeld zelfstandigen en ouderen en in situaties als echtscheidingen, kleiner wonen en verduurzaming.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES