Sparen in het buitenland neemt een vlucht

copyright Pixabay

Nederlandse huishoudens zetten in toenemende mate geld op bankrekeningen in het buitenland toont onderzoek aan van De Nederlandsche Bank (DNB). Eind september 2023 hadden Nederlandse huishoudens € 10,5 miljard aan banktegoeden in andere eurozone-landen. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van twee jaar eerder. Destijds was het spaarbedrag op buitenlandse rekeningen € 5,6 miljard. Dit blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van DNB en de Europese Centrale Bank (ECB).

De onderzoekers van DNB laten voorts weten dat nu in totaal ongeveer 1,8 procent van het gezamenlijk banktegoed – geld op spaarrekeningen en betaalrekeningen – van Nederlandse huishoudens (in september 2023: € 566,7 miljard) bij buitenlandse banken is ondergebracht.

Traditioneel populaire landen voor een rekening in het buitenland zijn de ons omringende landen zoals Duitsland en België. Recentelijk zijn daar landen bijgekomen die op dit moment een hoge spaarrente aanbieden, aldus de onderzoekers.

In absolute bedragen is volgens de onderzoekers het meeste Nederlandse spaargeld in het buitenland ondergebracht in Duitsland (€ 2,3 miljard), gevolgd door Spanje en Estland (beide € 1,5 miljard). In relatieve termen nam het spaargeld bij banken in de Baltische staten, Italië en Griekenland recentelijk toe.

Binnen de Europese Unie is overigens afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt. Binnen het eurogebied geldt dit per bank voor een spaartegoed van € 100.000 per persoon, zo berichtten de onderzoekers tot slot.

Bron: DNB

GEEN REACTIES