Spaarrekening levert op dit moment meer op dan spaardeposito

© Pexels / maitree rimthong

Waar een spaardeposito met een vastgezette rente voor tien jaar normaal gesproken een hogere rente oplevert dan de rente op een spaarrekening is dat nu andersom. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Renteverhogingen ECB

De hoge rentes op spaarrekeningen is volgens de onderzoekers het gevolg van de stapsgewijze renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) sinds juli 2022 heeft verhoogd tot het huidige niveau van 4 procent. Doel van de renteverhogingen van de centrale bank is het terugdringen van de inflatie. Omdat banken de rente op hun spaarrekeningen afleiden van de ECB-rente is de spaarrente bij veel aanbieders de afgelopen jaren meegestegen, soms zelfs tot spaarrentes hoger dan 4 procent, aldus de onderzoekers.

Langlopende spaardeposito’s

Tegelijkertijd hebben de onderzoekers geconstateerd dat de rentes op vooral langlopende spaardeposito’s sinds het begin 2024 zijn teruggelopen. Zo staat de rente over een spaardeposito van vijf jaar momenteel op 3,5 procent. Volgens de onderzoekers is deze opvallende afwijking het gevolg van de nog niet geheel teruggedrongen inflatie, de onrust in verschillende delen van de wereld en de onzekerheid over de toekomstige economische ontwikkeling. Dit zou ertoe leiden dat banken wel geld voor de korte termijn willen inkopen (spaarrekening), maar niet voor de langere termijn (spaardeposito).

Verwachte renteontwikkeling 2024

Omdat de inflatie op dit moment is teruggebracht naar een acceptabel niveau, is de verwachting van de onderzoekers dat de ECB de rente bij haar volgende rentebesluit in juni op 4 procent houdt of zelfs wat terugbrengt. Volgens de onderzoekers zou dit betekenen dat de rente op spaarrekeningen voor nu stabiel blijft, maar later dit jaar kan zakken. Voor de rente op de spaardeposito’s hebben ze een vergelijkbare verwachting: de rentes op deposito’s in 2024 schommelen voorlopig rond het huidige niveau, maar op termijn zouden die licht gaan dalen.

Spaarrekening of spaardeposito

De onzekerheid over de ontwikkeling van de rente op de lange termijn, maakt het geven van een eenduidig spaaradvies voor de onderzoekers lastig. Dit komt volgens de onderzoekers omdat als de ECB-rente uiteindelijk daalt de rentes op spaarrekeningen als eerste mee dalen. Daarom is hun advies aan de spaarder die zijn spaargeld binnen nu en een tot twee jaar nodig heeft: profiteer voorlopig van de hogere rente op een spaarrekening. Voor de spaarder die zijn geld voor vijf tot tien jaar kan missen, kan een deposito wel aantrekkelijk zijn. Zeker als de dalende trend uiteindelijk doorzet, is een rente van 3 procent tot 3,5 procent een mooi rendement, aldus de onderzoekers.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES