Ruim 1,5 miljoen mkb-bedrijven in Nederland

Volledig datagedreven werken is voor financiële dienstverleners nog een fata morgana
© Peggy Marco, Pixabay

Aan het begin van 2024 telde Nederland ruim 1,56 miljoen mkb-bedrijven, een stijging van bijna 69 procent ten opzicht van tien jaar geleden. De groei is vooral toe te schrijven aan de toename van het aantal zzp’ers, Zij vertegenwoordigen met ruim 1,25 miljoen mensen veruit het merendeel van het totaal aantal mkb-bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De onderzoekers laten verder weten dat het aantal zzp’ers bijna is verdubbeld ten opzichte van 2014. Het aantal microbedrijven (2 tot 10 werkzame personen) is in die periode met ruim 13 procent gegroeid naar iets meer dan 258 .000 bedrijven. De kleinste groep van het mkb, het klein- en middenbedrijf (10 tot 250 werkzame personen), telde aan het begin van 2024 bijna 55.000 bedrijven. Dit is ruim 15 procent meer dan tien jaar eerder.

Voorts toont het onderzoek aan dat het aantal mkb-bedrijven in de bedrijfstak vervoer en opslag in tien jaar tijd bijna is verdubbeld: naar ruim 66.000. Dit komt bijna volledig door de groei van het aantal zzp’ers en microbedrijven in deze bedrijfstak. Zo is het aantal zzp’ers in de bedrijfstakken taxivervoer en goederenwegvervoer (onder andere bezorgdiensten) meer dan verdrievoudigd. In de bouwnijverheid is het aantal zzp’ers meer dan verdubbeld naar ruim 231.000 in de afgelopen tien jaar. Binnen de nijverheid (geen bouw) en energie is het aantal energiebedrijven meer dan verdrievoudigd, naar bijna 3.000.

Tot slot laat het onderzoek zien dat alleen in de horeca het aantal klein- en middenbedrijven sterker toenam dan het aantal zzp’ers en microbedrijven, met name binnen de restaurants en andere eetgelegenheden. Ook binnen de informatie en communicatie nam het aantal klein- en middenbedrijven relatief toe, vooral in de IT-dienstverlening. De groei van het klein- en middenbedrijf in de zakelijke dienstverlening komt onder meer door toename bij de architecten- en ingenieursbureaus en de arbeidsbemiddeling.

Bron: CBS

GEEN REACTIES