Minder zorgen om aflossingsvrije hypotheek

Gemeentelijke lasten stijgen 2,1% in 2022

Huiseigenaren maken zich in afnemende mate zorgen over hun aflossingsvrije hypotheek. Maakte vijf jaar geleden (2018) 18 procent zich hierover wel eens zorgen, nu doet 7 procent dat nog maar. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.378 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek.

Het onderzoek laat verder zien dat bijna de helft van de ondervraagden de afgelopen jaren tussentijds heeft afgelost. Hierdoor zijn zowel hun hypotheekschuld als hun maandelijkse woonlasten verlaagd wat ze minder kwetsbaar maakt bij rentestijgingen of eventuele toekomstige waardedalingen, aldus de onderzoekers.

Een ander aspect dat leidt tot minder zorgen zijn de sterk gestegen huizenprijzen, zo vervolgen de onderzoekers. Vooral het gegeven dat veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek al langer huiseigenaar zijn, zou een behoorlijke overwaarde creëren. Mocht de situatie ontstaan dat ze hun huis verkopen, dan blijft er volgens de onderzoekers vaak een bedrag over dat bruikbaar is voor een verhuizing naar een andere woning.

Het onderzoek toont tevens aan dat 98 procent van de ondervraagden zegt de maandlasten van hun aflossingsvrije hypotheek op dit moment probleemloos te kunnen dragen. De overige 2 procent komt net rond en een heel klein deel komt wel eens tekort. Eveneens blijkt uit het onderzoek dat meer mensen positiever zijn over het aflossen van de hypotheekschuld van hun aflossingsvrije hypotheek(delen) aan het einde van de looptijd. Waar in 2016 nog 60 procent van de ondervraagden zei de restschuld (waarschijnlijk) af te kunnen lossen, is dat in 2023 gestegen naar ruim twee derde.

Tot slot gaf een kwart van de ondervraagden tijdens het onderzoek aan de looptijd van hun aflossingsvrije hypotheek te hebben verlengd. De looptijd vroegtijdig verlengen zou volgens de onderzoekers zekerheid geven, vooral wanneer de pensioendatum in zicht is. In dat geval zijn bijvoorbeeld de gevolgen van een inkomensdaling of een stijgende hypotheekrente beter te ondervangen. Ondanks de zekerheid die dat biedt, zou 60 procent van de ondervraagden die mogelijkheid nog niet hebben overwogen.

Bron: Vereniging Eigen Huis

GEEN REACTIES