Letselschade- en aansprakelijkheidsclaims: 5 trends

Door Gepubliceerd op: 13 mei 2025
letselschade

© Vika_Glitter, Pixabay

De vijf belangrijke ontwikkelingen in zaken waarbij sprake is van letselschade, langdurig verzuim of aansprakelijkheidsclaims zijn in kaart gebracht na onderzoek door door MS Amlin Insurance SE, een verzekeringspartner voor bedrijven met uitdagende risico’s.

Trend 1:Zorgmedewerkers kampen vaker met PTSS en andere psychische klachten

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal zaken waarbij zorgmedewerkers kampen met PTSS of andere psychische klachten in de afgelopen vijf jaar is verdubbeld. Het gaat hierbij om medewerkers van instellingen in de thuis-, verpleeg- en gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, maar bijvoorbeeld ook kinderdagverblijven. De onderzoekers zien geen vergelijkbare trend in andere sectoren. Het onderzoek maakt duidelijk dat zorgmedewerkers een hoger risico lopen op het krijgen van PTSS. Dat kan ontstaan door een eenmalige, heftige gebeurtenis, maar ook door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals agressie- en geweldsincidenten. Zo heeft driekwart van de zorgmedewerkers te maken met agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer. Omdat PTSS zo’n grote impact heeft op het dagelijks functioneren van mensen, kan het leiden tot langdurige uitval van een medewerker.

Trend 2: Coronacrisis zorgde voor stagnatie in re-integratie van mensen met langdurig verzuim

De onderzoekers hebbe waargenomen dat het aantal langdurige verzuimgevallen sinds de coronacrisis sterk gegroeid is. Door de lockdowns kwamen in de eerste twee jaar van de coronacrisis weinig mensen aan re-integratie toe. Bovendien werd de reguliere gezondheidszorg tijdelijk afgeschaald en kwam het voor dat mensen zorg meden vanwege corona. Afspraken bij huisarts, fysiotherapeut, medisch specialist of psycholoog gingen niet door of werden uitgesteld. Ook het isolement door de lockdowns hinderde het herstel, vooral bij mensen met psychische klachten.

Trend 3: Zzp’ers in de bouw stellen opdrachtgevers vaker aansprakelijk voor letselschade

De onderzoekers hebben een groei gesignaleerd in het aantal zaken waarbij zzp’ers hun opdrachtgever in de bouw aansprakelijk stellen voor opgelopen letselschade. Verder staat de bouwsector op de tweede plek van sectoren met de meeste arbeidsongevallen en kent bovendien veel zzp’ers. Relatief veel zzp’ers in de bouw zouden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben of een andere vorm van vangnet. De onderzoekers zien daarom complexiteiten in de dossiers vanwege de verschillende betrokken partijen: hoofdaannemer, nevenaannemers en onderaannemers. Het is dus volgens de onderzoekers belangrijk dat er vooraf goed wordt geïnventariseerd welke risico’s er zijn en wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit moet helder worden afgestemd met alle betrokkenen en contractueel worden vastgelegd. Dit is overigens niet alleen van belang in de bouw, maar in iedere sector waar in dergelijke constructies met meerdere partijen wordt samengewerkt, aldus de onderzoekers.

Trend 4: Vaker zaken waarbij belangenbehartiging betrokken is

Het aantal belangenbehartigers groeit, zien de onderzoekers terug in zijn praktijk: er zijn steeds meer letselschadezaken waarbij een belangenbehartiger is betrokken. Dit is een goede ontwikkeling volgens de onderzoekers, omdat het is belangrijk voor verzekerden dat ze worden bijgestaan door een ervaren en kundige partij. Uit ander onderzoek – in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) – blijkt echter dat de kwaliteit van belangenbehartigers niet altijd even goed is, zo vervolgen de onderzoekers. Dit zou onder andere kunnen leiden tot vertraging in de behandeling van letselschadezaken, of een minder gunstige uitkomst voor de benadeelde. Daarom adviseert de WODC ook dat mensen veel beter geïnformeerd moeten worden over wat ze kunnen verwachten van belangenbehartigers, aldus de onderzoekers.

Trend 5: De gemiddelde schadelast neemt toe

Het aantal omvangrijke letselschadezaken is verdubbeld ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit komt onder andere omdat er meer langlopende zaken zijn, waarbij mensen langdurig uitvallen. Ook de kosten, bijvoorbeeld van woningaanpassingen en kosten voor huishoudelijke hulp, of als iemand (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, zijn toegenomen door de inflatie, zo besluiten de onderzoekers.

Bron: MS Amlin Insurance SE

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée