LA PALMA : Vulkanische lavastroom verslindt woningen van 6000 inwoners

Nederland kent slechts één vulkaan.
Die ligt in de Waddenzee. En die is al duizend jaren uitgedoofd. Maar blijft dat zo ? Staan de leden van het Verbond van verzekeraars bij een spontane uitbarsting dan ook klaar om de schade alsnog te dekken?
Het zijn curieuze tijden.

Zoals in LA PALMA
De uitbarsting van vulkaan Cumbre Vieja begon op 19 september en heeft sindsdien al ruim 1200 gebouwen verwoest. Ongeveer 6000 inwoners van La Palma, op een bevolking van ongeveer 83.000, moesten hun huizen verlaten. De omvang van de schade is zeker niet onoverkomelijk voor een gezonde bedrijfstak.
Maar er is ook goed nieuws :

HONDEN IN HET NAUW : VIDEO
Het comité van experts en vulkanologen van het Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias (Pevolca) hebben toestemming gegeven voor de moeilijke redding van minstens zes podenco honden die vastzitten in droge watertanks en omringd zijn door hete lava. De honden worden al dagenlang met behulp van drones van eten en drinken voorzien maar nu gaat een team van drone-piloten proberen de honden uit hun benarde positie te redden.

DRONES INGEZET
De drone-piloten die de moeilijke redding gaan uitvoeren maken gebruik van speciale drones die normaal gesproken gebruikt worden voor het vervoeren van zeevracht en de logistiek. De drones zijn speciaal voor deze reddingsoperatie aangepast zodat ze de honden kunnen vervoeren. Het gaat om drone-piloten van het uit Galicië komende Aerocamaras die speciaal voor de redding van de minstens zes honden naar het Canarische Eiland La Palma zijn gevlogen.

Omdat het om een eerste drone-vlucht in zijn soort gaat met het vervoer van levende dieren was een speciale toestemming nodig van de autoriteiten. De drone-piloten zullen gebruik maken van drones die tot wel 60.000 euro kosten en tot 24 kilo kunnen dragen. In eerste instantie zal men proberen de honden te redden maar als dat niet lukt zullen de drones gebruikt worden om grote hoeveelheden voedsel en drinken naar de honden te vliegen.

DRIE DRONES
Men gebruikt drie drones, een voor het redden van de honden of voor het overbrengen van materiaal, een andere drone met een speciale camera om het gebied te scannen en de veiligheid van de reddingsoperatie te garanderen en een derde drone met een thermische camera om te weten welke route de drone-piloten moeten vliegen vanwege de hitte van de lava.

Er kan per vlucht slechts een hond vervoerd worden en het moeilijkste deel van de redding is dat de honden zich in een speciaal net begeven zodat ze door de lucht gered kunnen worden. Het is nog niet bekend wanneer de reddingsoperatie gaat begonnen maar de drone-piloten voeren al verkenningsvluchten uit en hebben contact met de reddingsdiensten ter plaatse.

GEEN REACTIES