Keurmerk sterke huizen in de maak

Bron : RTV Noord / Robert Pastoor
De gemeente Ten Boer gaat onderzoeken of het mogelijk is een keurmerk in het leven te roepen voor huizen die sterk genoeg zijn om een beving van het aardoppervlak te doorstaan verzekeraar.
Het is een idee van de PvdA-fractie in Ten Boer.
Het gemeentebestuur moet in gesprek gaan met Nationaal Coördinator Hans Alders en de minister van Economische Zaken en Klimaat om een dergelijk keurmerk in het leven te roepen.

Rust
Volgens fractievoorzitter Rita Pesman moet het keurmerk zorgen voor rust bij mensen. ‘Een onafhankelijke instantie moet het keurmerk geven. Die zegt daarmee dat het huis op een keurige manier is versterkt. Dat is een geruststellende gedachte voor de bewoners, maar ook een geruststellende gedachte bij de verkoop.

Wie gaat het keurmerk uitdelen?
Pestman, die het idee lanceerde samen met CDA en GroenLinks, weet echter niet welke onafhankelijke partij de keurmerken in beheer zou moeten hebben. ‘Er zijn verschillende instanties zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar laat er iemand opstaan die ook zoiets dergelijks opricht. Het zou echt een onafhankelijk en nieuw instituut moeten zijn.

Wat betekent dit?
Als een versterkt huis een keurmerk heeft verkregen betekent het dat de bewoners bij een aardbeving hun huis veilig kunnen verlaten. ‘Als het huis versterkt is wil je ook de zekerheid hebben dat je het huis, bij een stevige aardbeving, veilig kunt verlaten. Die zekerheid kan je bereiken door middel van een keurmerk’, besluit PvdA-fractievoorzitter Rita Pestman.

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

 

GEEN REACTIES