Initieel examen Hypothecair krediet blijft obstakel

Initieel examen Hypothecair krediet blijft obstakel
© Mohamed_hassan, Pixabay

Al een aantal jaren zijn de percentages geslaagden voor het Wft-examen voor beginnend hypotheekadviseur verontrustend laag. In de periode april-september 2023 schommelde het aantal geslaagden voor het Initieel examen Hypothecair krediet rond de 37%.

Dat blijkt uit de slagingsstatistieken van het CDFD. Wie de cijfers van voorgaande jaren erbij pakt, vindt nog lagere aantallen. Over de periode april-september 2022 lag het percentage geslaagden voor het initieel examen Hypothecair krediet gemiddeld op 28,3%. Met een historisch dieptepunt van 11,5% geslaagden in april 2022. Als je het zo bekijkt, zijn we nu dus bezig met de weg terug omhoog.

Piekende huizenmarkt

Kennelijk werden door de prijsstijgingen en de piekende huizenmarkt in de post-coronaperiode velen enthousiast over het idee om hypotheekadviseur te worden. Het is dan goed dat er stevige examens zijn die het kaf van het koren scheiden.

Ook op de PE-examens valt op dat de module Hypothecair krediet gemiddeld slechter wordt gemaakt dan de overige vakken. Slaagde voor de overige PE-examens gemiddeld zo’n 80% of meer van de kandidaten in het afgelopen half jaar, voor het PE-examen Hypothecair krediet was dit gemiddeld 69,6%.

Iets meer dan de helft is geslaagd

Wat de andere initiële examens betreft, er wordt eigenlijk in het algemeen slecht gescoord: voor het Initieel examen Vermogen lag het gemiddelde aantal geslaagden in het afgelopen half jaar rond de 33,3% (met een uitschieter naar beneden in april van 18,7%). En voor de initiële examens Consumptief krediet, Pensioen, Schade particulier en Schade zakelijk lag het percentage geslaagden slechts rond de 40, 45%.

Alleen voor de initiële examens Basis, Inkomen en Zorgverzekeringen lag het gemiddelde aantal geslaagden (net) boven de 50%. Dit bracht het uiteindelijke aantal geslaagden voor de initiële opleiding op 51,5%. Iets meer dan de helft van de in totaal 11.517 kandidaten is dus geslaagd.

Bron: CDFD

GEEN REACTIES