Hypotheekmarkt blijft stabiel in mei

Net als in de eerste vier maanden van dit jaar is in mei de hypotheekmarkt op een stabiel niveau gebleven. Het totaal aantal hypotheekaanvragen in mei was 30.248. Het aantal aanvragen ligt de afgelopen maand nog wel 27 procent lager dan in mei 2022, toen de hypotheekmarkt begon af te koelen vanwege de rentestijgingen. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Huiseigenaren die wilden verbouwen vroegen de afgelopen maand met 5.911 aanvragen de meeste hypotheken aan. Dat is 20 procent van het totaal aantal aanvragen afgelopen maand. Van de tien klantprofielen die HDN onderscheidt, is de verbouwer al meer dan een jaar de absolute koploper in de hypotheekmarkt.

Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning bleef in mei met 19.318 aanvragen eveneens stabiel in vergelijking met het gemiddelde aantal aanvragen over de eerste vier maanden van het jaar, 18.600.

In vergelijking met vorig jaar is zichtbaar dat het aandeel van starters – die HDN onderscheidt in drie verschillende klantprofielen – op de hypotheekmarkt groter is geworden. Waar starters in mei 2022 nog 25 procent van het totaal aantal hypotheekaanvragen voor hun rekening namen is dat nu 35 procent van het totaal.

Bron: HDN

GEEN REACTIES