Huur- en koopovereenkomsten te ingewikkeld

copyright Pixabay

Ruim twee derde (69 procent) van de huurders en huiseigenaren tekent huur- of koopovereenkomsten zonder precies te begrijpen wat er in staat. Dit blijkt uit onderzoek van SNS, de bank die onderdeel is van de Volksbank.

Het onderzoek laat verder zien dat onder jonge huiseigenaren (tot 30 jaar) het percentage dat de koopovereenkomst niet begrijpt nog hoger ligt: 88 procent snapt niet goed wat de opgenomen bepalingen in contracten precies inhouden. Ander resultaat van het onderzoek is dat 40 procent van alle ondervraagden – huurders en huiseigenaren – ervan uitgaat dat het contract wel zal kloppen omdat deze door experts zijn opgesteld. Die afhankelijkheid is volgens de onderzoekers zorgwekkend omdat mensen daardoor later in financiële problemen kunnen komen.

De onderzoekers hebben tijdens hun onderzoek vele huur- of koopovereenkomsten onder de loep genomen en constateren dat ze te veel moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen bevatten. De reden waarom mensen een niet goed begrepen contract dan toch ondertekenen is volgens de onderzoekers dat mensen geen alternatief hebben: ze hebben een huis nodig en niet tekenen is daarom geen optie. Mensen met financiële stress blijken bovendien extra kwetsbaar. Zij ervaren meer druk om te ondertekenen, met meer negatieve gevolgen mogelijk als resultaat.

De onderzoekers concluderen dan ook dat er een groot gat zit tussen wat er in huur- en koopcontracten staat en wat mensen hiervan daadwerkelijk begrijpen. Volgens de onderzoekers zijn te ingewikkelde contracten volstrekt onacceptabel en ze adviseren de opstellers van contracten daarom begrijpelijke taal te gebruiken.

Bron: SNS

GEEN REACTIES