Grote verschillen kosten levensonderhoud in Europese hoofdsteden

© Pexels

Van alle Nederlanders zou 69 procent voor een langere periode in het buitenland willen wonen en werken. Onder jongeren dit zelfs 77 procent. Dit blijkt uit onderzoek van ‘neobank voor digital nomads’ bunq onder vijfhonderd volwassen Nederlanders.

Voortbordurend op de uitkomsten van dit onderzoek zocht de bank uit hoe hoog de kosten van levensonderhoud zijn in 28 Europese hoofdsteden. Dit deden de onderzoekers van de bank door het analyseren van de gemiddelde kosten voor levensonderhoud, waarin opgenomen de kosten voor (co-) werkplekken, openbaar vervoer, huur, voedsel en nutsvoorzieningen. Daaruit komt naar voren dat Londen, Dublin en Luxemburg de duurste bestemmingen zijn in Europa en Boekarest, Boedapest en Athene de voordeligste.

De goedkoopste bestemming vonden de onderzoekers in Boekarest waar de kosten voor levensonderhoud 935 euro per maand bedragen. Boedapest staat met 1.090 euro op de tweede plaats van de meest voordelige steden, gevolgd door Athene met 1.191 euro.

Aan de andere kant van het spectrum prijkt Londen bovenaan: de kosten van levensonderhoud in the Old Smoke bedragen 3.220 per jaar. Nummer 2 van de duurste steden in Europa om te leven is Dublin met 2.908 euro per maand, op enige afstand gevolgd door de stad Luxemburg met 2.544 euro per maand en Kopenhagen met 2.482 euro per maand.

Daar tussenin bevinden zich onder meer redelijk betaalbare Europese hoofdsteden als Madrid (1.498 euro per maand, voor vanwege de lage voedsel- en huurprijzen), Lissabon (1.685 euro per maand) en Wenen (1.703 euro). Extra oog hebben de onderzoekers voor liefhebbers van koude windstreken. Idolaten van ijs, sneeuw en lange winteravonden rondom knisperend haardvuur zouden het beste hun koffers met winterjassen, sjaals en mutsen kunnen uitpakken in Tallinn (1.266 euro), Vilnius (1.306 euro) of Helsinki (1.558 euro).

De onderzoekers richtten hun blik ook op onze eigen hoofdstad. Daaruit blijkt dat de kosten van levensonderhoud in Amsterdam 2.386 euro bedragen. Dit blijkt beduidend meer te zijn dan in andere populaire hoofdsteden, zoals Berlijn (2.150 euro), Parijs (2.140 euro) en Rome (1.811 euro).

De grootste kostenpost voor Amsterdam zijn de huurkosten van een woning, zo laten de onderzoekers weten. Ter vergelijking: de woonlasten in Parijs of Berlijn zijn met 1.100 euro per maand fors lager dan in Amsterdam waar de onderzoekers uitkwamen op maandelijkse huurkosten van 1.565 euro per maand.

Bron: bunq

GEEN REACTIES