Fietsdiefstal beter bestrijden door inzet VbV

© Ian Ramírez, Pexels
De strijd tegen fietsdiefstal krijgt een stevige impuls doordat stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) de taken overneemt van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.).
Gezamenlijke effectievere vuist
S.A.F.E. heeft zich sinds 2019 ingezet voor het verbinden van relevante partijen en het vroegtijdig signaleren van trends om fietsdiefstal op de agenda te zetten. Met het opgaan van S.A.F.E. in VbV maken verzekeraars, fabrikanten en branche- en overheidsorganisaties nu samen met VbV een effectievere vuist tegen de steeds professionelere dievengilden die het hebben gemunt op (elektrische) fietsen.
Groeiend gevoel van onveiligheid vanwege fietsdiefstal
In heel Nederland stijgt het aantal fietsdiefstallen, vooral elektrische modellen zijn een gewild doelwit. Criminelen slaan steeds geraffineerder toe met als gevolg aanzienlijke financiële schade, maar ook een groeiend gevoel van onveiligheid onder fietsbezitters. Met de integratie van S.A.F.E. binnen VbV kunnen verzekeraars hun inspanningen beter coördineren en de gezamenlijke aanpak naar een hoger niveau tillen.
Aanpak bestrijding fietsdiefstal verder stroomlijnen
Voor de uitvoering van deze intensievere aanpak heeft VbV per 1 maart 2025 een projectmanager aangesteld die de taak krijgt de implementatie in goede banen te leiden en de aanpak rond fietsdiefstalbestrijding verder te stroomlijnen. Daarbij blijven bestaande netwerken en werkgroepen actief die zich bezighouden met registratie, fietsbeveiliging en bewustwording. Verder worden de inspanningen opgevoerd. Extra middelen en capaciteit voor structurele dataverzameling en preventiecampagnes zoals ‘STAAT-E-LEKKER.nl’ en een nauwere samenwerking met politie en justitie moeten de aanpak van fietsendieven versterken. De formele beëindiging van S.A.F.E. vindt plaats op 1 juni 2025.
Bron: Stichting VbV
Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée