“Afschaffing tijdelijke lijfrente van de baan”

“Afschaffing tijdelijke lijfrente van de baan”
Gerd Altmann, Pixabay

De plannen van het kabinet om in het kader van de nieuwe Pensioenwet tijdelijke lijfrente-uitkeringen af te schaffen, leidden tot veel protesten. Nu heeft het kabinet de plannen ingetrokken, melden diverse media.

Onder het nieuwe pensioenstelsel moeten de fiscale regels voor alle werkenden die pensioen opbouwen hetzelfde worden. Omdat pensioenen die via een werkgever worden opgebouwd levenslang uitkeren, zouden lijfrentes dat dus ook moeten doen. Dat bleek uit conceptwetsvoorstellen behorende bij het nieuwe pensioenstelsel.

Maar hiermee werd voorbijgegaan aan de honderdduizenden Nederlanders die juist in de eerste jaren van hun pensionering een extraatje willen hebben, om bijvoorbeeld het AOW-gat van de partner op te vangen. De plannen leidden de afgelopen maanden dan ook tot stevige protesten van consumentenorganisaties, adviseurs en verzekeraars.

Vorige week berichtte consumentenprogramma Radar al dat de plannen worden ingetrokken. Vanochtend meldt het Financieele Dagblad hetzelfde, op basis van vertrouwelijke nieuwe voorstellen die de krant in bezit zegt te hebben.

Niet alleen zou de afschaffing van de tijdelijke lijfrente van de baan zijn, er is nog meer goed nieuws voor zzp’ers en ondernemers: zij zouden net zo veel ruimte krijgen om belastingvrij pensioen te storten in een lijfrente als werknemers via hun werkgever: maximaal 30% in plaats van de huidige 13%. Ook zou de ruimte om gemiste jaarruimte in te halen langer worden: tien jaar in plaats van de huidige zeven.

De wetsvoorstellen voor het nieuwe pensioenstelsel liggen nog voor advies bij toezichthouders AFM en DNB. Daarna gaan ze naar de Raad van State en vervolgens naar de Tweede Kamer.

GEEN REACTIES