Het is écht bijna zover: de eerste vliegende auto komt uit Nederland

De eerste vliegende auto komt dus uit Nederland! Business voor verzekeraars
Met instemming van de auteurs :Innovationorigins.com

Autor : A. EPPINGA
Ergens in een werkplaats in Noord-Brabant staat de vliegende auto van PAL-V startklaar. Naar verwachting gaan eind 2022 de eerste klanten de weg op of de lucht in.

De Nederlandse Personal Air & Land Vehicle Pal-V :
koos voor het eerst het luchtruim in
april 2012.
Video : LINK proefvlucht
Foto: Pal-V (proefvlucht in 2012)

De voorsprong van PAL-V
De Nederlandse PAL-V zou de eerste vliegende auto ter wereld zijn.

In juli had in Slowakije de AirCar de primeur met zijn eerste vlucht van Nitra naar Bratislava. “Een knappe prestatie”, noemt Marco van den Bosch, CCO bij PAL-V, die eerste vlucht. Toch vormt deze concurrent voorlopig nog geen bedreiging. Voor het ontwikkelen van een vliegende auto is een lange adem nodig. Het produceren van een commercieel vliegtuig verloopt volgens de richtlijnen van het European Aviation Safety Agency (EASA) en neemt minimaal tien jaar in beslag, vertelt Van den Bosch. Het moet dus wel heel gek lopen, wil AirCar fabrikant PAL-V nog inhalen

Lange adem
PAL-V heeft inmiddels bewezen over een lange adem te beschikken. Het bedrijf bevindt zich in de gloriedagen: de machines staan klaar in een werkplaats in Brabant, alle lijnen zijn uitgezet en de vliegschool in Breda is klaar om de eerste piloten in wording te ontvangen. Ergens eind volgend jaar of begin 2023 denkt Van den Bosch de eerste klanten de sleutels van hun eigen vliegende auto te overhandigen. Het certificaat van de EASA is het enige wat nog ontbreekt. “We moeten nog 125 verificatievluchten uitvoeren en dan krijgen we ons certificaat. De stip op de horizon komt steeds dichterbij, het begint nu allemaal heel echt te worden.

Marco van den Bosch, CCO van PAL-V
Het is de taak van Van den Bosch om het evangelie van de vliegende auto te verspreiden. Hij stuit vaak op sceptici, dat hoort erbij als je een innovatief product aan de man probeert te brengen. “Ik ben ervan overtuigd dat we naar een wereld toegaan waar nieuwe vormen van mobiliteit een grote rol gaan spelen. De routes naar steden raken steeds voller, je ziet nu al dat er steeds meer verkeer de lucht in gaat. Er is geen automerk dat niet bezig is met de ontwikkeling van een vliegende auto.” Hij ziet potentiële klanten vaak sceptisch binnenkomen, maar na een presentatie en proefvlucht – waarbij Van den Bosch bereidwillig de taak van bestuurder en piloot op zich neemt – gaan ze vrijwel altijd geïnspireerd weer weg. “Ik probeer altijd heel stoer te kijken tijdens zo’n proefvlucht, maar voor mij is het nog elke keer een droom die uitkomt.”

Van auto naar vliegmachine in drie minuten
Moeilijk is het niet: bij de uitrit van de snelweg rijd je een startbaan op – een afstand ergens tussen de negentig en tweehonderd meter is voldoende. Je drukt op de knop, voert een aantal handelingen uit en je vervoersmiddel is binnen drie minuten getransformeerd van sportieve wagen naar vliegmachine. Het is ook nog eens de meest veilige opties.

Net een parachute
De PAL-V is namelijk een gyrocopter, een vliegtuig met een motorloze rotor. “Er zit een grote rotor op het dak die aangedreven wordt door de wind. Door de propeller krijg je voortstuwing. Als de motor uitvalt, wordt het een parachute. Je hebt hiermee het meest veilige vliegtuig.

Al was vliegen nog nooit zo simpel en veilig, klanten hebben niet genoeg aan alleen een rijbewijs. Ze moeten allemaal hun Private Pilot License (PPL) halen. “Dat houdt in dat je zo’n 45 vlieguren moet maken en een stuk theorie moet leren”, legt Marco uit. Met de PPL mag je in heel Europa vliegen.

Binnen drie minuten van de situatie op links naar de situatie op rechts. Beeld: PAL-V
Internationale interesse
Een PAL-V kost 299 duizend euro; in Nederland zijn er tot nu toe 55 exemplaren verkocht. Een goede score vindt Van den Bosch, maar de interesse komt vooral uit landen als Australië, de Verenigde Staten en India waar wel grote afstanden moeten worden afgelegd. Ook vanuit Engeland is er veel belangstelling. “De wegen rondom London staan altijd vast. Met een vliegende auto is dat verleden tijd. In de toekomst vliegen we gewoon van dak naar dak”, aldus Van den Bosch.

Van den Bosch verwacht dat er de aankomende tien jaar in de mobiliteit meer gaat veranderen dan de afgelopen honderd jaar. “We gaan autonoom rijden, er komen nieuwe vormen van luchtmobiliteit. In grote steden zullen er steeds meer vliegbewegingen plaatsvinden. Allemaal zijn ze bezig: Uber, Mercedes, Porsche, Boeing. Vliegen gaat echt een vlucht nemen.”

Elektrisch vliegen hoort ook bij die ontwikkelingen. Voor PAL-V ook een optie, maar nu nog niet. “De batterijtechnologie moet eerst verder zijn. De batterijen die nu beschikbaar zijn, zijn nog veel te zwaar.”

Toch zit elektrisch vliegen er zeker aan te komen en houdt PAL-V de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Marco: “Ook met een elektrisch vliegende auto willen we vooroplopen.

GEEN REACTIES