Meer huizenkopers kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie

© Tumisu, Pixabay

De stijgende energieprijzen en de inflatie zetten consumenten aan tot meer risicomijdend gedrag. Huizenkopers die een woning kopen binnen de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie kiezen vaker voor een hypotheek met NHG. Dat blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van het Waarborgfonds Eigen Woningen. Het NHG-marktaandeel nam toe naar 66% ten opzichte van 61% in het tweede kwartaal.

Het NHG-marktaandeel is het aantal bestaande woningen dat met NHG is gekocht, afgezet tegen het totaal aantal door particulieren gekochte bestaande woningen onder de kostengrens van 2022. Die ligt nu op € 355.000. De NHG-kostengrens stijgt in 2023 naar € 405.000.

“De zekerheid van NHG biedt in deze economisch onzekere tijden met sterk gestegen hypotheekrentetarieven toch meer houvast”, zegt Bjorn Jonkergouw, Manager Finance, Risk, Compliance and Business Support. “Bij een lagere rente kozen veel mensen voor een aflossingsvrije hypotheek, wat met NHG niet mogelijk is. Door de snel gestegen rente kiezen minder mensen voor een aflossingsvrije variant.”

Verduurzaming

Daarnaast gaan door de hoge energieprijzen consumenten steeds vaker over tot verduurzaming. Bij woningverbetering kiezen eigenaren vaker voor verduurzamingsmaatregelen dan voor een reguliere verbouwing.

Nieuwe garanties voor woningverbetering worden voornamelijk afgesloten bij het oversluiten van een hypotheek of een aanvullende hypotheek. Het aantal garanties voor woningverbetering neemt echter wel iets af ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Ook dit houdt verband met de stijging van de hypotheektarieven, de hoge inflatie en de gestegen kosten voor bouwmaterialen en arbeid.

Voor het vaststellen van de kostengrens is dezelfde methode gebruikt als in 2022. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de nieuwe kostengrens € 429.300,-. Ook de borgtochtprovisie blijft in 2023 op 0,6%.

Bron: Waarborgfonds Eigen Woningen

GEEN REACTIES