Prijzen graf- en crematiekosten afhankelijk van locatie in Nederland

Kosten begrafenis crematie
© Pexels / Brett Sayles

In Nederland zijn de graf- en crematiekosten afhankelijk van de locatie en de prijzen lopen zeer uiteen. Weinig Nederlanders zijn hiervan op de hoogte, laat Monuta weten. De uitvaartverzorger deed onderzoek bij 1.419 begraafplaatsen en 116 crematoria in Nederland.

Cremeren favoriet

Ruim twee derde van de Nederlanders wil na overlijden worden gecremeerd, zo beweren de onderzoekers. De redenen dat veel mensen zich willen laten cremeren zouden divers zijn. Wel wijzen de onderzoekers erop maar er weinig kennis is bij Nederlanders over de financiële consequenties van de keuze voor (en de locatie van) begraven of cremeren.

Gemiddelde prijs graf op begraafplaats

De onderzoekers laten verder weten dat de gemiddelde prijs in Nederland voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats €3.708 is (2023: €3.519). Op een natuurbegraafplaats zou dat gemiddeld €4.992 (2023: 4.896) zijn. Voor een crematie met gebruik van de aula is dat gemiddeld €1.646 (2022: €1.575).

Grafrechten en grafonderhoud

Gemeenten, begraafplaatsen en crematoria bepalen zelf de kosten, zo lichten de onderzoekers toe. Ook bepalen zij de duur van de grafrechten, begraafkosten, kosten voor het grafonderhoud en de jaarlijkse indexering van de prijzen. Het zou per locatie verschillen welke service is inbegrepen bij de prijs.

Kosten begraven en cremeren verschillend

Volgens de onderzoekers is een keuze maken tussen begraven en cremeren de eerste stap die mensen nemen. Het onderzoek toont aan dat de prijzen per locatie anders zijn. Gemiddeld zou men in Zuid- en Noord-Holland bijvoorbeeld het meeste betalen voor een graf. In deze twee provincies zou een graf respectievelijk €4.665 (2023: €4.503) en €4.634 (2023: €4.170) kosten.

Cremeren minder duur

Cremeren is daarentegen in Zuid- en Noord-Holland minder duur dan in andere delen van het land. Daarvoor zouden mensen juist in het oosten en het noorden van Nederland het meeste geld kwijt zijn. Overijssel staat bovenaan, zo vervolgen de onderzoekers. Daar kost een crematie gemiddeld €1.880 (2023: €1.829).

Bron: Monuta

GEEN REACTIES