Verzekeringspersoneel krijgt hulp bij carrièreswitch naar onderwijs

Verzekeringspersoneel krijgt hulp bij carrièreswitch naar onderwijs
© Pixabay

Bij banken en verzekeraars is door digitalisering steeds minder werkgelegenheid. Het onderwijs kampt met een enorm lerarentekort. Om beide problemen op te lossen, kunnen werknemers uit de financiële sector die erover denken voor de klas te gaan staan, hulp krijgen van hun werkgevers en van het onderwijs. Vandaag hebben De Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het ministerie van OCW het convenant ‘Aan de slag voor de klas’ getekend.

In januari publiceerde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nieuwe cijfers waaruit blijkt dat het tekort aan leraren nog steeds groot is en in alle sectoren verder oploopt. Voor de komende jaren wordt het tekort geraamd op ruim 4000 leraren in het basisonderwijs en een kleine 1000 leraren in het voortgezet onderwijs. Ook het mbo kampt met een docententekort, vooral in de techniek- en zorgopleidingen.

Overstap op maat
De ondertekenaars werken samen om geïnteresseerde en mogelijk boventallige medewerkers van banken en verzekeraars te begeleiden bij de (gedeeltelijke) overstap naar een baan als leraar en hun zo een nieuw carrièreperspectief te bieden. Met een oriëntatietraject kunnen geïnteresseerde werknemers van banken of verzekeraars onderzoeken of zij geschikt zijn voor het vak docent. Vervolgens worden ze met een op maat gemaakt opleidingstraject voorbereid op een nieuwe carrière in het onderwijs.

Financiële gevolgen
Ook worden de zij-instromers geholpen bij het inzicht in de financiële gevolgen van de overstap, meldt de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). Dat zal nodig zijn, in het onderwijs liggen zoals bekend de salarissen aanzienlijk lager dan in de financiële sector.

Deze grootschalige samenwerking bouwt voort op eerdere regionale initiatieven, waarbij onder andere al de Rabobank, Nationale-Nederlanden, a.s.r. en de Volksbank betrokken waren, met als doel de samenwerking naar een landelijk niveau te tillen.

Bron: Verbond van Verzekeraars, NVB, AVS

GEEN REACTIES