Qollect maakt businessmodel van massaclaims tegen te veel betaalde rente

Qollect maakt businessmodel van massaclaims tegen te veel betaalde rente

Vorige week maakte ABN AMRO bekend met een compensatieregeling te komen voor te veel betaalde rente op consumptieve kredieten. Enkele dagen later meldde zich een nieuwe claimorganisatie: Qollect. Dit platform wil een nieuwe zaak aanspannen tegen ABN AMRO en een veel hogere compensatie afdwingen dan nu is bereikt met de Consumentenbond, die zich in deze zaak “niet sterk genoeg heeft getoond”.

Qollect is een innovatief platform voor consumenten die een claim willen indienen voor het terugvorderen van te veel betaalde variabele rente. Door de technologische insteek van het platform zeggen de oprichters grote groepen consumenten goedkoper, sneller en met meer zekerheid van dienst te kunnen zijn. Qollect staat open voor alle zaken waarbij variabele rente is betaald, dus ook rood staan, zakelijke leningen en zelfs hypotheken.

Oprichters zijn Adriaan de Gier, claimadvocaat en eigenaar van De Gier Business Law Advocatuur in Utrecht, en Max Darley, ondernemer die zich bezighoudt met het ontwikkelen van technische applicaties voor het automatiseren van massaschade-processen. Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen is als “belangrijke adviseur” verbonden aan Qollect.

In een interview met het Financieele Dagblad zegt De Gier massaclaims als een businessmodel te zien: Qollect speurt naar kansrijke zaken, werkt het dossier uit en zoekt gedupeerden. Daarna wordt de zaak overgedragen aan gespecialiseerde investeerders en advocatenteams. Consumenten kunnen zich op basis van no cure no pay aanmelden. Bij een schikking zonder rechtszaak betalen ze uiteindelijk 10% van de opbrengst aan Qollect, bij een rechtszaak loopt dat op tot 20%. De totale compensatie voor de te veel betaalde rentes van ABN AMRO – de bank heeft nu 250 miljoen gereserveerd – kan volgens De Gier in de miljarden lopen.

GEEN REACTIES