Prijzen koopwoningen nu op niveau november 2002

Bestaande koopwoningen waren in maart 2,1 procent goedkoper dan in maart 2013. In Amsterdam en Den Haag stegen daarentegen de koopprijzen.

De prijsdaling in maart ten opzichte van een jaar eerder is groter dan in februari, toen bestaande koopwoningen 1,7 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Hoewel de prijzen van bestaande koopwoningen nog steeds lager zijn dan een jaar eerder, is het niveau van de prijzen de afgelopen 9 maanden weinig veranderd. Dat blijkt uit de index van het CBS en het Kadaster.

In maart 2014 lagen de prijzen op ongeveer hetzelfde niveau als in november 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedroeg de prijsdaling 20,5 procent.

In de eerste drie maanden van 2014 wisselden 28 963 woningen van eigenaar, ruim 25 procent meer dan een jaar eerder.

Prijzen koopwoningen in Amsterdam en Den Haag gestegen

De prijzen van bestaande koopwoningen dalen steeds minder hard. De prijsdaling in het eerste kwartaal van 2014 van 1,5 procent vergeleken met een jaar eerder, is de kleinste daling in drie jaar. In Amsterdam en Den Haag zijn de woningprijzen gestegen, in de hoofdstad zelfs met2,6 procent.

De prijsontwikkeling verschilt regionaal sterk. In Groningen en Friesland zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal gemiddeld met meer dan 3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.
In Noord-Holland en Utrecht is de daling minder dan 1 procent. De kleine prijsdaling in Noord-Holland hangt samen met de stijging van de woningprijzen in Amsterdam met 2,6 procent. Dit is de eerste stijging sinds 2011. In Den Haag stegen de prijzen in het eerste kwartaal met 1,7 procent vergeleken met een jaar eerder.

Meer transacties

De prijsdaling van 1,5 procent in het eerste kwartaal is de kleinste daling sinds het eerste kwartaal van 2011. In de eerste helft van 2013 daalden de woningprijzen nog met meer dan 8 procent, in de tweede helft van het jaar was de afname iets meer dan 4 procent. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2013 is zelfs sprake van een lichte stijging van 0,6 procent.

Het aantal geregistreerde transacties vertoont een stijgende lijn. Al drie kwartalen op rij zijn er meer woningen van eigenaar gewisseld dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2014 nam het aantal door het Kadaster geregistreerde transacties toe met 25 procent tot 28 963. Dat is net zoveel als in het eerste kwartaal van 2011.

Meer gegevens op het Vastgoed dashboard van het Kadaster

GEEN REACTIES