NHG-directeur ziet niets in lager hypotheekplafond

NHG-directeur ziet niets in verlaging hypotheekplafond
© Px

Als de politiek de aanbevelingen van DNB en het IMF opvolgt om de maximale hypotheek te verlagen, moet er een uitzondering komen voor huizenkopers met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat zegt directeur Arjen Gielen van het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG, in een interview met het Financieele Dagblad.

Gielen zegt de argumenten van DNB en IMF ’te begrijpen’. De organisaties willen dat het hypotheekplafond, ofwel de loan to value (LTV), nog verder omlaag gaat. Volgend jaar is deze 100%, dat is nog steeds hoog in vergelijking met andere landen. IMF en DNB vrezen onder andere dat door de hoge schulden Nederlanders bij een recessie extra diep op de rem trappen met hun bestedingen. Gielen wijst er echter op dat in landen met een laag hypotheekplafond de beginnende huizenkoper dit vaak compenseert met een persoonlijke lening. ‘Daar wordt het bepaald niet verantwoorder van’, aldus Gielen.

Gielen vindt dat, mocht in Nederland de LTV verlaagd worden, politici een alternatief moeten bieden aan starters op de woningmarkt. Hij zegt dat zijn organisatie in staat is om te blijven zorgen voor garanties op volledige hypotheken. ‘Wij nemen de risico’s weg waar DNB-president Klaas Knot zich zorgen om maakt.’ Een andere optie die hij noemt om huizenkopers tegemoet te komen, is het inzetten van pensioenpremie.

Bron: Fd

 

GEEN REACTIES