Netto resultaat Vivat negatief over 1e halfjaar 2017

VIVAT-topman: variabele beloning is niet meer van deze tijd

Verzekeraar Vivat, eigenaar van onder andere Zwitserleven, Reaal en ACTIAM, boekte in het eerste half jaar van 2017 een negatief netto resultaat van € 60 miljoen. Oorzaak was vooral een tekort op de LAT, de liability adequacy test ofwel toereikendheidtoets voor het Levenbedrijf, door nadelige ontwikkelingen op de financiële markten, waaronder met name de lage rente. In de eerste helft van 2016 boekte het bedrijf nog een nettowinst van € 578 miljoen.

De onderliggende winst steeg wel van € 53 miljoen in 1H16 naar € 73 miljoen in 1H17, vooral dankzij een daling van de schadeclaims en kostenbesparingen. Door een reorganisatie heeft het bedrijf de kosten met een vijfde weten terug te brengen. De reorganisatie vertaalde zich ook in een grotere tevredenheid bij klanten en intermediairs, aldus het halfjaarverslag.

De combined ratio P&C (property & casualty) verbeterde van 111.8% eerste helft 2016 tot 99,1% eerste helft 2017. De solvabiliteit daalde licht van 175% eind 2016 tot 171% nu.

Vivat is eigendom van het Chinese Anbang. Het halfjaarverslag gaat niet in op de onduidelijke eigendomsstructuur van Anbang. Volgens diverse media in het thuisland zou het bedrijf onder het vergrootglas van de toezichthouder liggen.

Bron: VIVAT

 

GEEN REACTIES