Meerdere hypotheken op één website, maar niet van dezelfde organisatie

Meerdere hypotheken op één website, maar niet van dezelfde organisatie
© Succo, Pixabay

Hypotheekaanbieders zijn verplicht om voor nieuwe en bestaande klanten met een vergelijkbaar risicoprofiel en dezelfde rentevaste periode eenzelfde rentetarief te hanteren. Dit zogeheten eensporige rentebeleid strekt echter niet zover dat het ook opgaat voor groepsvennootschappen die werken onder één handelsnaam.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van klachteninstituut Kifid naar aanleiding van een klacht van een klant van Centraal Beheer. Deze klant had eind 2002 een Plus Hypotheek afgesloten bij Achmea Bank, handelend onder de naam Centraal Beheer. Nadat de rentevaste periode in oktober 2021 was verlengd, beklaagde de consument zich in 2022 over het rentetarief. Hij wilde met terugwerkende kracht aanspraak maken op het lagere rentetarief van de Leef Hypotheek van aanbieder Achmea Hypotheken, óók handelend onder de naam Centraal Beheer.

Dit verzoek wijst Centraal Beheer af. Reden: het gaat hier om verschillende hypotheekproducten, met verschillende voorwaarden en van verschillende hypotheekaanbieders. De klant stapt daarop naar het Kifid.

Achmea Bank versus Achmea Hypotheken

De Geschillencommissie redeneert als volgt: het eensporig rentebeleid, dat geldt sinds 2013, is vastgelegd in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo, artikel 81a). Daarin staat duidelijk dat het gaat om ‘een aanbieder van een hypothecair krediet’. Hieruit is niet af te leiden dat het eensporig rentebeleid zó ver reikt dat groepsvennootschappen, met verschillende producten en voorwaarden, eenzelfde rentetarief moeten aanbieden voor nieuwe en bestaande klanten met een vergelijkbaar risicoprofiel.

Dat de website van Centraal Beheer, waarop verschillende producten samen staan vermeld, bij de consument de indruk kan wekken dat het gaat over één organisatie, kan de Geschillencommissie begrijpen. Dit maakt echter niet dat Achmea Bank en Achmea Hypotheken gezien kunnen worden als één aanbieder.

De Plus Hypotheek van Achmea Bank en de Leef Hypotheek van Achmea Hypotheken zijn verschillende hypotheken, met verschillende voorwaarden en van verschillende aanbieders. Het eensporig rentebeleid is hier dus niet van toepassing. Dat Centraal Beheer als handelsnaam verschillende hypotheekproducten aanbiedt van verschillende aanbieders en met verschillende rentetarieven, is dus niet in strijd met het eensporig rentebeleid, zo blijkt uit de uitspraak.

Zorgplicht

De consument heeft zich bij het Kifid ook beklaagd over het feit dat Centraal Beheer hem in 2016 niet actief heeft geïnformeerd over de nieuwe Thuis Hypotheek van Achmea Bank met gunstiger tarieven. De Geschillencommissie oordeelt dat de hypotheekverstrekker hiertoe niet verplicht was.

Kijkend naar de geldende overeenkomst, de wet en de zorgplicht is de hypotheekverstrekker niet verplicht om de consument proactief te informeren over een nieuw product. Dit oordeel komt overeen met de bestendige Kifid-lijn als het gaat over wel/geen verplichting voor aanbieders om klanten proactief te informeren over nieuwe producten of beleid.

Bron: Kifid, uitspraak 2023-0527

GEEN REACTIES