Geldverstrekkers introduceren budgethypotheek

Geldverstrekkers introduceren budgethypotheek
© Pixabay

Enkele geldverstrekkers voeren niet één, maar twee of zelfs drie verschillende hypotheekproducten, constateert de Hypotheekshop. Onder anderen ABN Amro, Syntrus Achmea, Rabobank, Obvion en Florius doen dit. Zij bieden zowel een standaardvariant als een zogenaamde budgetvariant aan.

De budgetvariant kent in de regel een 0,10% tot 0,20%-punt lagere hypotheekrente. Het verschil in voorwaarden beperkt zich over het algemeen tot twee zaken: het moment waarop de hypotheekrente wordt bepaald, en de periode dat de offerte geldig is. Alleen bij de Rabobank is het verschil tussen beide varianten groter en heeft het onder andere ook betrekking op de mogelijkheid van aflossingsvrij en de kwaliteit van de verhuisregeling.

Passeerrente
Bij een budgetproduct geldt altijd de hypotheekrente uit de offerte (renteaanbod), ook als de rente op de dag van passeren bij de notaris is gedaald. Consumenten die hebben gekozen voor een standaardproduct gaan wel deze lagere rente betalen. Dat systeem wordt ook wel ‘passeerrente’ genoemd. Het wordt niet alleen bij passeren gehanteerd, maar ook bij het verlengen van een aflopende rentevaste periode.

Bij ING en SNS kunnen klanten tegen een renteopslag kiezen voor passeerrente. Consumenten die denken dat de hypotheekrente zal dalen, kunnen daar op die manier op inspelen.

Offerteduur
Daarnaast verschilt dus de offerteduur: deze is bij de standaardvariant langer en kan dikwijls nog worden verlengd, bij sommige aanbieders zelfs tot in totaal 12 maanden. Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn in geval van aankoop van een nieuwbouwwoning, maar ook als de huidige woning reeds is verkocht en men nog geen geschikte nieuwe woning heeft kunnen vinden. Bij een oversluiting kunnen consumenten vaak wel uit de voeten met een kortere offertegeldigheid.

De kosten van een langere offerteduur, en passeerrente in plaats van offerterente, kunnen voor een geldverstrekker behoorlijk oplopen en bedragen soms 0,10% tot wel 0,30%-punt. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een ruime verhuisregeling of rentekorting als de waarde van een woning is gestegen. Het omgekeerde, het verhogen van de rente bij een waardedaling, wordt daarentegen maatschappelijk niet acceptabel gevonden.

In de strijd om de laagste rente en de beste voorwaarden sleutelen geldverstrekkers onder meer aan de offerteduur. Een kortere geldigheid zorgt voor een lagere hypotheekrente. De oplopende termijnen van nieuwbouwprojecten kunnen juist weer reden zijn om de offerteduur te verlengen. Recent hebben Argenta, Centraal Beheer, NIBC en Vista wijzigingen op dit punt doorgevoerd.

Drukke decembermaand?
Verder ziet de Hypotheekshop dat het aantal hypotheekaanvragen via HDN de laatste vier weken lager ligt dan in dezelfde weken van 2016 en 2017. Verklaring kan zijn dat consumenten en adviseurs wachten met het indienen van bepaalde aanvragen tot de leennormen 2019 beschikbaar komen. Obvion kondigde als eerste geldverstrekker aan vanaf 1 december de nieuwe verhoogde NHG-normen te kunnen offreren. Verwacht wordt dat de komende tijd meer geldverstrekkers hiermee zullen komen. Daarmee zou de laatste maand van dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, wel eens een ouderwets drukke maand kunnen gaan worden.

Bron: Hypotheekshop

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES