Fiscus moet hypotheekgegevens verstrekken van doorstromers

De Hypotheekshop wil dat de Belastingdienst de hypotheekgeschiedenis van doorstromers ter beschikking stelt.

Hypotheekadviseurs hebben zo beter inzicht in het hypotheekverleden van hun klant, waardoor er beter geadviseerd kan worden.

Voor een correct hypotheekadvies is inzicht in het hypotheekverleden van een huizenkoper essentieel. Zij hebben daar zelf niet altijd voldoende kennis van en documentatie is niet altijd meer beschikbaar. Verkeerde of incomplete gegevens kunnen naderhand voor extra kosten zorgen bij controle van de Belastingdienst. Het nadeel voor de huizenkoper kan oplopen tot een bedrag van duizenden euro’s.

Gegevens boven water

Lodewijk van der Heijden, directeur distributie van Welke Beheer, de eigenaar van o.m. De Hypotheekshop: “Als iemand al 20 jaar in hetzelfde huis woont met een volledige spaarhypotheek, is er niet veel aan de hand. Het wordt lastiger als een klant door de jaren heen verschillende relaties en huizen heeft gehad. Het kost tijd om de exacte bedragen en data in beeld te krijgen en te controleren of delen hiervan nog voor een bepaalde tijd aftrekbaar zijn. Daarentegen kan de Belastingdienst deze gegevens relatief gemakkelijk boven water krijgen: ze moeten het immers later weer controleren.”

Te complex

Staatssecretaris Wiebes heeft recentelijk aangegeven dat het belastingstelsel in de afgelopen jaren te ingewikkeld is geworden. 

Dit geldt zeker voor de belastingwetgeving op het gebied van hypotheken. Van der Heijden: “Wijziging heeft zich op wijziging gestapeld. Met als gevolg dat de adviseur veel tijd kwijt is aan het controleren en verifiëren van gegevens. En als het tegenzit, draait de belastingplichtige op voor de fouten. Omdat de correcte gegevens wel beschikbaar zijn bij de Belastingdienst, zou het beter zijn als je bij aanvang al uit kunt gaan van de juiste cijfers. Hypotheekadvies voor doorstromers wordt daardoor persoonlijker, beter én goedkoper.”

GEEN REACTIES