Extra hypotheek door inkomsten Airbnb

© Pixabay

Eén op de zes woningbezitters in toeristisch Amsterdam verhuurt deze woning via Airbnb. Zij kunnen hiermee al snel zo’n 350 euro per maand netto verdienen. Huizenkopers die uitgaan van structurele Airbnb-inkomsten zouden hiermee de lasten kunnen betalen van een extra hypotheek van bijna 100.000 euro. Dit schrijft ING.

Met een structurele netto opbrengst van 350 euro per maand kan een huizenkoper in theorie de rente en aflossing betalen van een (extra) hypotheek van 95 duizend euro (bij 3% rente, en hypotheekrenteaftrek tegen 40,4%), zolang hij in de woning woont.

Airbnb heeft een grote vlucht genomen in hoofdstad met een aanbod van ruim 11.000 Amsterdamse huishoudens. Inmiddels biedt één op de zes woningbezitters in populaire Amsterdamse buurten overnachtingen aan via Airbnb. Airbnb levert deze verhuurders behoorlijk wat extra inkomsten op. Uit een conservatieve berekening blijkt dat hun netto verdiensten gemiddeld al snel 350 euro per maand kunnen bedragen. Dit blijft niet zonder gevolgen.

Het bezit van een koopwoning in centrale Amsterdamse buurten kan een mooie manier zijn om extra inkomsten te genereren. Dit zal bij mogelijke kopers van woningen in deze wijken meespelen in de afweging hoeveel ze voor de woning over hebben. Daarnaast wordt kopen door de mogelijkheid om geld te verdienen met de eigen woning ook extra aantrekkelijk ten opzichte van huren. Ook dit vergroot de koopvraag en daarmee de prijzen. Zo heeft Airbnb binnen de ring van Amsterdam een opdrijvend effect op de huizenprijzen.

(Bron: ING)

GEEN REACTIES