Bijna 9% meer incidentonderzoeken naar verzekeringsfraude

Bijna 9% meer incidentonderzoeken naar verzekeringsfraude
© Pixabay

Voor het vijfde jaar op rij heeft het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit meer meldingen van incidentonderzoeken van verzekeraars ontvangen. In het afgelopen jaar waren dat er in totaal 5.742, een stijging van 8,9 procent ten opzichte van 2017.

Manager Roelof Visscher is blij met de stijging. “Uiteraard niet als dat betekent dat er meer wordt gefraudeerd, maar wel omdat het delen van informatie ons als sector in staat stelt om meer fraude op te sporen.” Hoe meer informatie er over fraude wordt gedeeld, hoe beter andere verzekeraars in staat zijn om te voorkomen dat zij op dezelfde manier slachtoffer worden.

Visscher zag vooral de meldingen over stormschade stijgen: van 34 valse claims in 2017 naar bijna tachtig in 2018. Verzekeraars hebben daarmee minstens 314.000 euro bespaard.

De Factsheet CBV van het Verbond van Verzekeraars meldt verder 20.660 integriteits- en veiligheidscontroles. Deze controles leverden 105 hits op met relevante informatie. Daarnaast zijn 3.373 vragen van verzekeraars behandeld en bijna 400 informatievragen van politie en justitie in behandeling genomen.

Niveaumeting
Om zicht te krijgen op fraude- en criminaliteitsbeheersing in de praktijk, en om verzekeraars te helpen hun aanpak naar een hoger plan te tillen, wordt de komende maanden door het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland een sectorbrede ‘niveaumeting’ uitgevoerd. De uitkomsten helpen verzekeraars op maatschappijniveau, en de betrokken brancheverenigingen op sectoraal niveau, bij het ontwikkelen en onderhouden van middelen en methoden om verzekeringsfraude en -criminaliteit te bestrijden.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES