Betalingsachterstanden hypotheken? Ach, valt wel mee

Minister Blok verwacht dat de achterstanden eerder zullen oplopen dan afnemen, maar: “internationaal bezien zijn die nog steeds laag”.

Blok lijkt van de betalingsachterstanden niet zo’n punt van te maken als je zijn antwoorden leest op de Kamervragen van de PVV-ers Van Klaveren en Van Dijck. Zij wijzen op een artikel in De Telegraaf van 17 juni, waarin gemeld wordt dat de betalingsachterstanden in een jaar met 25% zijn toegenomen. Gaat die trend door vragen de Kamerleden, wijzend op de toenemende werkloosheid?

Blok heeft geen glazen bol en weet dat dus niet: ”Het is lastig om een voorspelling te doen over de toekomstige ontwikkeling van het aantal betalingsachterstanden. Deze ontwikkeling is sterk gerelateerd aan de ontwikkeling van de economie in het algemeen en daarmee samenhangende variabelen als de koopkrachtontwikkeling en de werkloosheid. Een deel van de betalingsachterstanden ontstaat bij echtscheidingen, deze zijn eveneens lastig in te schatten. Desalniettemin geven de onderliggende trends en de brede conjuncturele ontwikkeling geen aanleiding om te veronderstellen dat het aantal betalingsachterstanden op korte termijn zal afnemen.” Maar hij voegt daar de volgende troostende woorden aan toe: “Overigens kan worden opgemerkt dat het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op hun hypotheek weliswaar oploopt maar internationaal bezien nog steeds laag is met 1,6% van het totaal aantal hypotheken.”

Geen reden dus, om in te grijpen in het regeringsbeleid, wat dee Kamerleden wel graag hadden gezien. “Begrijpt u”, vragen zij, “dat het vertrouwen van de consument tot een nulpunt daalt en de woningmarkt alleen maar verslechtert als de overheid tussentijds de spelregels voor hypotheken verandert, lastenverzwaring op lastenverzwaring stapelt en beleid voert dat zorgt voor meer werklozen?”

Blok maakt van die formulering handig gebruik door te antwoorden dat rust op de woningmarkt inderdaad noodzakelijk is en dat hij daarom niet voornemens is wijzigingen aan te brengen op de huidige regelgeving.

Overigens is het op ruime schaal onder water staan van woningen niet de schuld van de regering, helpt hij de vragenstellers herinneren maar is het de “te ruime kredietverlening in het verleden heeft bijgedragen aan de door u genoemde problemen. Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen die de problemen aanpakken en daarnaast duidelijkheid en perspectief bieden.”

Tot slot meldt hij “ dat het beheer van betalingsachterstanden op hypotheken (het zogenaamde bijzonder beheer) de nadrukkelijke aandacht heeft van zowel de sector, de Autoriteit Financiële Markten en het Waarborgfonds Eigen Woningen (dat verantwoordelijk is voor uitvoering van NHG). Hierbij kan worden opgemerkt dat in Nederland betalingsachterstanden niet vaak leiden tot gedwongen verkoop van de woning. Het aantal gedwongen verkopen is in Nederland laag in vergelijking met andere landen.”

Dat laatste kan zo zijn, maar voor nationale begrippen is dat standpunt niet vol te houden. In de eerste helft van 2013 is het aantal nieuwe garanties afgenomen en het aantal gedwongen verkopen met bijna 50% toegenomen, meldde WEW, dat de Nationale Hypotheekgarantie uitvoert. In absolute cijfers liep het aantal ingediende verliesdeclaraties in het eerste halfjaar 2013 op tot 2.284 tegen 1.574 in het eerste halfjaar 2012.

GEEN REACTIES