ABN AMRO: huizenprijzen blijven stijgen, maar stijging zwakt af

ABN AMRO profiteert van stijgende rente

Volgens de Woningmarktmonitor van ABN AMRO van januari 2022 gaat de gemiddelde woningprijs in 2022 naar verwachting met 12,5% toenemen. Voor 2023 wordt een prijsstijging van 5% verwacht. De oorzaak van de stijgingen wordt voornamelijk bij de lage hypotheekrente gezocht. ABN AMRO verwacht de lagere prijsstijging ondanks dat de hypotheekrente laag blijft. “Dit komt vooral omdat het opdrijvende effect van de lage hypotheekrente meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit. Behalve van de rente krijgen de huizenprijzen ook enige steun van de lonen. De loonontwikkeling blijft positief dankzij de krapte op de arbeidsmarkt en het economisch herstel dat in het verschiet ligt als de lockdownmaatregelen eenmaal zijn teruggedraaid”, zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Minder transacties

Woningen worden op dit moment snel verkocht: gemiddeld stonden de door makelaars verkochte woningen 23 dagen te koop. Van december 2020 tot en met november 2021 zijn er volgens het CBS/Kadaster 232.000 woningen verkocht. Er staan echter minder dan 17.000 woningen tegelijk te koop. Kopers die een geschikte woning hebben gevonden, moeten er dus snel bij zijn om ook daadwerkelijk te kunnen kopen. Ook moeten zij vaak hoger dan de vraagprijs bieden. In 80% van de gevallen gebeurt dat. ABN AMRO verwacht voor 2022 een verdere daling van het aantal verkopen met 10%. In 2023 gaat het aantal transacties naar verwachting met 5% omhoog.

Taak voor de overheid

Het nieuwe kabinet staat voor de opdracht de woningmarkt weer vlot te trekken. Hoe dat moet gebeuren, is volgens ABN AMRO nog niet duidelijk. Wel is er de ambitie om jaarlijks 100.000 nieuwe koop- en huurwoningen te bouwen. “Hoewel het bemoedigend is dat het aantal ‘harde’ bouwplannen bij gemeenten en provincies stijgt, is het, onder meer door capaciteitsproblemen in de bouw, hoogst onzeker of de bouwambitie van het nieuwe kabinet te realiseren is. Zij neemt haar taak serieus door de aanstelling van een Minister van Wonen. Het blijft onduidelijk hoe een minister het verschil kan maken, omdat er geen geld voor extra mankracht is gereserveerd en niet is uitgewerkt welke aanvullende bevoegdheden de minister krijgt”, zegt Bokeloh.

Hoewel het lastig lijkt voor de nieuwe minister om daadwerkelijk verschil te maken, gaat er wel degelijk iets gebeuren. “Wel gooit het kabinet het stuur op de huurmarkt om. Rutte IV is vriendelijk voor woningcorporaties, maar keert particuliere beleggers de rug toe, een radicale breuk met Rutte II dat net andersom besloot. Opvallend is verder dat het kabinet afziet van een wijziging van het belastingstelsel voor woningbezitters. Verdergaande maatregelen, zoals een versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek, zouden een rem kunnen zetten op de forse prijsstijging van woningen in Nederland”, aldus ABN AMRO.

Bron: ABN AMRO

GEEN REACTIES