Aantal aanvragen aflossingsvrije hypotheek door jonge huizenbezitters stijgt explosief

Aantal aanvragen aflossingsvrije hypotheek door jonge huizenbezitters stijgt explosief

De populariteit van de aflossingsvrije hypotheek blijft groeien onder jonge huizenkopers en jongeren die al een woning hebben. In 2021 nam het aantal (deels) aflossingsvrije hypotheken voor jonge huizenkopers toe met 28 procent ten opzichte van een jaar eerder. Woningbezitters tot 35 jaar die een hypotheek aanvroegen om hun huidige hypotheek over te sluiten of voor verbetering van hun woning, vroegen 115 procent vaker een (deels) aflossingsvrije hypotheek aan. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Lagere maandlasten

Op totaalniveau steeg het aantal aanvragen voor een aflossingsvrije hypotheek onder jonge huizenkopers en -eigenaren met 42 procent ten opzichte van een jaar eerder. De oververhitte woningmarkt zorgt ervoor dat jongeren liever kiezen voor verbouwen en verduurzamen dan voor verhuizen. Lagere maandlasten geven daarbij vaak de doorslag voor de keuze voor een bepaald type hypotheek. Voor hypotheekaanvragen door jongeren tot 35 jaar voor verbouwen en oversluiten steeg het aantal (deels) aflossingsvrije hypotheken met 115 procent. Jongeren tot 35 jaar die in 2021 een woning kochten, financierden dit 28 procent vaker met een (deels) aflossingsvrije hypotheek vergeleken met een jaar eerder.

De rente voor een aflossingsvrije hypotheek kan niet worden afgetrokken voor de inkomstenbelasting. Doordat de rente nog laag is, heeft dat echter weinig invloed op de keuze voor dit type hypotheek. Jongeren kiezen dan ook vaak voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek om de maandlasten laag te houden. De besparing kan aardig oplopen, zo heeft De Hypotheker berekend. Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, zegt: “Hoewel starters bij een aflossingsvrije hypotheek minder profiteren van een fiscaal voordeel wegen de lagere maandlasten – mede door de lage rente – hier tegenop. Zo kunnen zij netto al ruim 125 euro per maand besparen bij een hypotheek van 350.000 euro met een aflossingsvrij deel van 20 procent en meer dan 300 euro bij een aflossingsvrij deel van 50 procent.”

Ook een toename bij oudere hypotheekaanvragers

Bij de oudere leeftijdsgroepen ziet De Hypotheker een afname van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Dat wijt de hypotheekadviseur aan de oververhitte woningmarkt. Het aandeel (deels) aflossingsvrije hypotheken binnen het totaal van afgesloten hypotheken in de leeftijdsgroep van 35 tot 45 jaar, neemt echter met 7 procent toe. Ook bij de oudere leeftijdsgroepen neemt het aandeel aflossingsvrij toe bij woningaankopen, ondanks de daling van het aantal afgesloten hypotheken.

Let op de risico’s

Een aflossingsvrije hypotheek is goed om de maandlasten laag te houden. De Hypotheker wijst echter ook op een paar risico’s. Zo los je gedurende de looptijd niet af terwijl er aan het einde van de looptijd wel geld beschikbaar moet zijn om de volledige hypotheek terug te betalen. Ook bij een onverwacht snelle verkoop van de woning is er relatief weinig afgelost. Zo lang de huizenprijzen stijgen, levert dat waarschijnlijk geen problemen op. Gaan de prijzen echter dalen, dan komt een huis eerder onder water te staan. Daarnaast is het zo dat de maandlasten opeens flink kunnen toenemen als de rente stijgt en de rentevaste periode loopt af. Luiten: “Huizenkopers doen er goed aan de voor- en nadelen af te wegen en zich goed te laten informeren over de risico’s die verbonden zijn aan de aflossingsvrije hypotheek, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken.”

Bron: De Hypotheker

GEEN REACTIES