Aandeel ING op hypotheekmarkt daalt met 2,4%

© pixabay

ING Bank heeft in het tweede kwartaal het marktaandeel bij de productie van nieuwe hypotheken zien wegzakken met 2,4%. Dat blijkt uit een rapport van consultant IG&H.

Daarmee is ING de grote verliezer afgelopen kwartaal op de hypotheekmarkt. Hoe hoog het marktaandeel van ING nu is, wordt niet duidelijk uit de Hypotheekupdate van IG&H. Wel is het minder dan dat van de lokale Rabobanken met een aandeel van 16,1%. Zij voeren de lijst nog steeds aan; ING staat tweede. Zelf maakt ING (bijna) nooit cijfers bekend over hypotheekproductie en marktaandeel.

ABN Amro maakte bij de tweede kwartaalcijfers al bekend flink wat te hebben gewonnen aan marktaandeel. Dit blijkt nu vooral de verdienste te zijn van dochtermaatschappij Florius. Bij deze partij steeg het aandeel met 2%; de lokale ABN-kantoren zagen het aandeel met 0,9% stijgen. Andere winnaars waren Munt, Obvion (onderdeel van de Rabo-groep) en Aegon.

Interessant in het rapport van IG&H is een overzicht van de marktaandelen van de soorten hypothekenverstrekker bij de verschillende aanvraagtypen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat starters vaker een hypotheek kiezen van een verzekeraar (14%), in vergelijking met doorstromers (11%) en oversluiters (8%). Aan de andere kant maken starters juist minder de keuze voor regiepartijen (12%), vergeleken met doorstromers en oversluiters (beiden 19%). Het aandeel van de banken is ongeveer hetzelfde, bij alle drie ongeveer 63%.

In het rapport komt verder naar voren dat de gemiddelde hypotheeksom een nieuw record bereikte: €317.000, een half procent meer dan het eerste kwartaal en vier procent meer dan het tweede kwartaal van 2018. Doorstromers liggen aanmerkelijk boven het gemiddelde met een hypotheeksom van €357.000. Starters uiteraard lager: €260.000. Oversluiters hebben een gemiddelde hypotheeksom van €312.000.

In het tweede kwartaal werden 76.000 hypotheken afgesloten, 11% meer dan het eerste kwartaal maar 12% minder dan het tweede kwartaal van 2018. Het is het derde kwartaal op rij dat er op jaarbasis een krimp is.

GEEN REACTIES