‘s-Lands wijs, ‘s-Lands eer : Aansprakelijkheid op de weg (USA)

Voor u gelezen in “USA Insurance Journal” :

Daarin staat een verhaal over ene Vanessa Harper, die letselschade was overkomen na een een aanrijding met een door paarden getrokken voertuig.

Zij diende een claim in bij verzekeraar.
Deze verzekeraar heet State Farm en dat staat voor een grote groep onderlinge verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten met het hoofdkantoor in Bloomington, Illinois.
State Farm, opgericht in 1922, is de grootste aanbieder van eigendoms- en ongevallenverzekeringen en autoverzekeringen in de Verenigde Staten.
Deze had de schade afgewezen omdat de polis uitsluitend dekking bood voor aanrijdingen met een ander motorvoertuig.

Cliente liet het er niet bij zitten en nam een advocaat. De rechtbank in Delaware moest beoordelen of een door paarden getrokken rijtuig wel of niet moet worden gelijkgesteld aan een motorvoertuig.
Uitspraak van de Rechtbank :
“Het UM-statuut (de WAM van de USA) is ‘ondubbelzinnig’ beperkt tot motorvoertuigen.” Alsmede: “Zelfs als deze bepaling bedoeld zou zijn om tevens voertuigen zonder motor te omvatten, een ‘financiële aansprakelijkheidswet’ ontbreekt die verplicht is voor bestuurders van Paard en wagen.

De rechtbank was het dus eens met State Farm, en bepaalde dat hoewel “elke persoon die een dier berijdt of een door een dier getrokken voertuig op de weg bestuurt” zich moet houden aan de verkeerswetten die gelden voor bestuurders van hun voertuigen, er geen verplichting is dat zij een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben zoals die vereist is voor eigenaren van motorvoertuigen.”


Klaarblijkelijk had de eigenaar van de paarden geen particuliere aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.


Aansprakelijkheid voor huisdieren
Zolang het om betrekkelijk kleine materiële schade gaat, lijkt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering misschien niet zo van belang. Maar je kat kan onverwachts de weg oversteken en een kettingbotsing veroorzaken. Of je hond kan iemand bijten. Als er dan sprake is van letsel, kun je een flinke schadeclaim krijgen. Bijvoorbeeld omdat het slachtoffer een hoog eigen risico heeft of voor bepaalde zorg niet verzekerd is.

Letselschade
De strop is nog groter als het letsel een ondernemer treft die geen arbeidsongeschikt-heidsverzekering heeft. Je moet dan de inkomsten compenseren die hij vanwege het letsel misloopt. In dat geval is een aansprakelijkheidsverzekering een uitkomst.

Is een paard een huisdier?
Verzekeraars beschouwen ook het paard dat je als hobby houdt, doorgaans als je huisdier, net als enkele stuks kleinvee. Sommige verzekeraars doen dat niet. Zij zien je paard als groot vee. En die categorie valt meestal buiten de dekking van de particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Het is derhalve van groot belang dat consumenten maximaal gemotiveerd worden om hun activiteiten te delen met de adviseurs. Zonder deze informatie kan een adviseur zich niet optimaal kwijten van zijn taak.

GEEN REACTIES