Ernstige werkachterstand bij ING

Ernstige werkachterstand bij ING

Alsof de reputatie van ING nog niet genoeg beschadigd is: vanochtend meldde het Financieele Dagblad dat er bij ING Nederland en België een zodanige werkachterstand is, dat deze de bedrijfsvoering begint te bedreigen. Ook zijn er problemen met IT-systemen. Dat staat in een interne presentatie voor de eigen managers die is het FD in handen zegt te hebben.

328 grote incidenten
In de hele Benelux telde ING vorig kwartaal 328 grote incidenten, waarvan twee ‘kritiek’. Een deel van deze incidenten heeft te maken met het falende financieel-economische klantenonderzoek (naleving van de antiwitwaswetten) van ING, waarvoor de bank in Nederland deze week strafvervolging afkocht. Maar de rapportage omvat ook problemen met o.a. de kredietportefeuille. Het aantal grote incidenten bij ING in de Benelux dat niet binnen de toegestane tijd is opgelost, bedraagt momenteel 31%. Het aantal grote incidenten in de Benelux stijgt en het oplossingspercentage daalt.

Het rapport gaat ook in op de IT-problemen in de Benelux. Vooral de Belgische dochter kampt met zwaktes. Op vijf van de zeven punten voldoen de systemen, die de kern van het hele bankbedrijf vormen, niet aan de eigen veiligheidscriteria, schrijft de bank in het rapport. Ook in Nederland heeft ING stevige problemen, maar de gemiddelde score valt net binnen de eigen marges.

Megaschikking
Eerder deze week ontstond er grote ophef toen bekend werd dat ING een megaschikking moet betalen voor het falende beleid tegen witwassen. Minister van Financiën Hoekstra heeft Hans Wijers, voorzitter RvC van ING, gisteren op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over de affaire. In de Kamer overheerst ontevredenheid over de schikking, omdat de bank hiermee een strafrechtelijk onderzoek ontloopt en de zaak dus niet tot op de bodem kan worden uitgediept.

De Stichting Tuchtrecht Banken heeft inmiddels een informatieverzoek ingediend bij ING over de witwaszaak. De stichting wil o.a. van ING weten of de strafbare feiten ook hebben plaatsgevonden na 1 april 2015, het moment dat de bankierseed in Nederland van kracht werd, en of bankiers die verantwoordelijk waren voor het voorkomen van witwaspraktijken die eed hebben afgelegd. Als dat zo is, dan kan de stichting een formeel tuchtrechtelijk onderzoek starten en de bankiers veroordelen.

Dit voorjaar nog voorjaar trok ING een grote salarisverhoging voor bestuursvoorzitter Ralph Hamers in, na boze reacties vanuit Den Haag.

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES