Alweer een app die financiële BSN-info verzamelt

© pixabay

Hypotheekadviseurs krijgen steeds meer keuze in applicaties die financiële informatie verzamelt bij de Belastingdienst, het UWV en mijnpensioenoverzicht.nl.

Deze apps zijn vooral praktisch bij het aanvragen van een hypotheek. Klanten kunnen in sneltreinvaart de informatie bij elkaar rapen die een hypotheekverstrekker nodig heeft om een aanvraag te beoordelen. Dit bespaart onnodig administratief werk. Zeker in een overspannen huizenmarkt kan dat voordeel opleveren.

Drie apps
Inmiddels zijn het er minstens drie: het Hypotheken Data Netwerk (HDN) is al een tijd actief met de tool ‘Handig’, Ordina heeft Lockr 2.0 en sinds enige tijd is fintechbedrijf Yellowtail op de markt met de app Ockto. Samen met Figlo, een IT-bedrijf dat software ontwikkelt voor financieel adviseurs, wordt op dit moment een pilot gehouden om Ockto te testen. In een persbericht vandaag claimt Figlo dat Ockto de adviseur een tijdsbesparing van een half uur tot drie kwartier oplevert.

Concurrentie
Doordat er meer spelers actief worden op dit terrein neemt derhalve ook de onderlinge concurrentie toe over welke app het beste werkt. Toen Findinet in een artikel de HDN-tool Handig vergeleek met Ordina’s Lockr 2.0, kwam vanuit HDN de reactie dat Lockr minder betrouwbaar was omdat laatstgenoemde gebruik maakt van ‘screen scraping’. HDN maakt naar eigen zeggen gebruik van de eigenlijke brondata, waardoor hypotheekverstrekkers op basis daarvan een aanvraag goed kunnen keuren.

Versnellen
In een reactie aan Findinet bevestigde vervolgens Ordina dit beeld. De informatie van Lockr wordt niet als zodanig gebruikt om een hypotheekaanvraag goed te keuren, maar speelt vooral een rol in het versnellen van het adviestraject tussen klant en adviseur. Volgens Ordina zijn in de praktijk de resultaten van Lockr en Handig hetzelfde, maar gaat het om de validiteit van de gegevens. Bij Lockr is er een kleine kans dat dit afwijkt van de werkelijkheid, wanneer een hypotheekverstrekker gaat werken met een ander platform. Ordina blijft intussen verder werken aan het product om het ook een rol te kunnen laten spelen bij de goedkeuring van een aanvraag.

Ockto
Op basis van de informatie op de website van Ockto en het persbericht van Figlo, lijkt de Ockto-app veel op Lockr van Ordina. Het versnellen van het adviestraject heeft prioriteit en nergens wordt geclaimd dat de informatie wordt gebruikt bij de goedkeuring van een hypotheekaanvraag. Daarnaast wordt er, net als bij Lockr, info verzameld van zowel Belastingdienst als UWV en mijnpensioenoverzicht.nl. En daarmee onderscheiden Ockto en Lockr zich van Handig van HDN, waar de informatie alleen van het UWV afkomstig is. Handig richt zich daarmee in het bijzonder op werknemers met een dienstverband.

GEEN REACTIES