Eerste NHG-hypotheek voor zzp’er afgesloten

NHG kostengrens boven 3 ton

Deze week is de eerste hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor zzp’ers afgesloten bij Delta Lloyd.

Het betreft een initiatief van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) om drempels te verlagen voor deze groep. Sinds 1 december is voor zzp’ers een verantwoorde en betaalbare hypotheek met NHG al na 12 maanden zelfstandigheid mogelijk. Voorheen moest men minimaal 3 jaar actief zijn als zelfstandige. Naast Delta Lloyd doen SNS, BLG Wonen, RegioBank en Aegon mee aan dit initiatief. Vanaf 1 januari sluit ook Achmea Woonfonds aan. Ook NIBC Direct zal binnenkort meedoen.

Toetsinkomen
Met het zogeheten ‘toetsinkomen’ kunnen adviseurs beoordelen of een zzp’er in aanmerking kan komen voor een hypotheek met NHG. Het toetsinkomen is gelijk aan het ondernemersinkomen binnen Box 1. Daarnaast moet de solvabiliteit van de zzp’er minstens tien procent zijn en moet de current ratio (een liquiditeitsmaatstaf) tenminste 1,0 bedragen. Voldoet een zzp’er niet aan deze vereisten dan kan geen inkomensverklaring worden afgegeven. Het WEW heeft twee partijen aangewezen die het toetsinkomen kunnen beoordelen: Raadhuys Tax Legal Accounting in Den Haag en Pentrax Advies in Nijmegen.

Positief
De reacties zijn positief. Marcel Zuidam, directeur Delta Lloyd Bank vindt het goed om te zien dat nu de eerste zelfstandige onder de nieuwe acceptatieregels een hypotheek heeft kunnen krijgen. Raadhuys Tax Legal Accounting heeft sinds de nieuwe regels al tientallen aanvragen ontvangen en hypotheekadviseur Zorgeloosch (die de betreffende zzp’er adviseerde) stelt dat het aanvraagproces niet alleen voor de zzp’er maar ook voor de adviseur gemakkelijker is geworden.

Bron: WEW

GEEN REACTIES