ABN AMRO nu ook verdacht van schuldwitwassen

ABN AMRO nu ook verdacht van schuldwitwassen
© Pixabay

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar overtredingen bij ABN AMRO is uitgebreid. Het OM verdenkt de bank nu ook van het schuldwitwassen. Dat betekent dat de bank redelijkerwijs een vermoeden moet hebben gehad van mogelijk criminele activiteiten van klanten, maar hier onvoldoende tegen optrad. Dit meldt de Telegraaf op basis van het vorige week gepubliceerde jaarverslag.

Sinds 2019 is ABN AMRO onderwerp van onderzoek door de Nederlandse officier van justitie. De bank wordt ervan verdacht klantdossiers onvoldoende op orde te hebben met betrekking tot de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De verdenking betreft onvoldoende screening van klanten, het niet (tijdig) melden van ongebruikelijke transacties en relaties met klanten niet tijdig beëindigen.

Nu komt daar het veel ernstiger vergrijp van schuldwitwassen bij. Dat kan leiden tot vervolging van directieleden. Hoe lang het onderzoek nog duurt is niet bekend. De bank kan de hoogte van een eventuele boete dan ook nog niet inschatten, aldus het jaarverslag.

In een vergelijkbaar geval betaalde ING aan het OM in 2018 een schikking van 775 miljoen wegens het mogelijk maken van witwassen. Het Gerechtshof bepaalde in december dat voormalig topman Ralph Hamers alsnog persoonlijk moet worden vervolgd.

GEEN REACTIES