Stuivertje wisselen bij marktaandeel hypotheken

copyright Pixabay

Op de hypotheekmarkt ontlopen regiepartijen en banken elkaar niet veel qua marktaandeel. Dat blijkt uit de maandelijkse Hypotheekmonitor van de Hypotheekshop.

Een regiepartij biedt beleggers als pensioenfondsen de mogelijkheid om direct in de Nederlandse hypotheekmarkt te investeren. Voorbeelden zijn MUNT en Merius.

In de laatste twee kwartalen van vorig jaar was het aandeel van de banken groter. Waar de banken in totaal een aandeel hadden tussen de 42 en 48%, kwamen de regiepartijen niet verder dan ongeveer veertig procent. Maar in de eerste twee maanden van 2017 namen de regiepartijen weer een voorsprong met een aandeel van ongeveer 46%, terwijl de banken in deze periode bleven steken op 39%. In maart kropen de marktaandelen van beide groepen naar elkaar toe. Zowel regiepartijen als banken hadden deze maand een marktaandeel van 43-44%.

Wanneer wordt gekeken naar een wat langere periode dan neemt het belang van regiepartijen aanzienlijk toe, ten koste van banken. Vooral sinds 2015 is dit het geval, signaleert de Hypotheekshop. Een belangrijke reden is volgens de intermediarisketen de verhoudingsgewijs lage rente die regiepartijen bieden op lange rentevaste periodes.

Wat verder opvalt in de cijfers van de Hypotheekshop is dat het marktaandeel van verzekeraars aan het afnemen is. Lag dit in het derde kwartaal van 2016 nog op ongeveer 19%, in maart was dit gedaald naar circa 13%.

GEEN REACTIES