Studenten klagen over meetellen oude studieschuld bij hypotheekaanvraag

Studenten klagen over meetellen oude studieschuld bij hypotheekaanvraag
© Pixabay

Een studieschuld kan jarenlang gevolgen hebben voor de hoogte van een hypotheek. Hoewel de regels voor studieleningen zijn versoepeld sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2014, is daar weinig van te merken, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het ISO deed een inventarisatie onder de vijf grootste hypotheekverstrekkers van Nederland en ontdekte dat banken de hoogte van de hypotheek berekenen met de oorspronkelijke studieschuld in plaats van met de werkelijke, overgebleven schuld.

Volgens het ISO is dit in strijd met de motie die in 2015 in de Tweede Kamer werd aangenomen, waarin de minister werd opgeroepen om in de afspraken met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de berekening van de hoogte van de hypotheek af te laten hangen van de actuele schuld.

Het ISO verwijt de overheid tweeslachtigheid. Het sociaal leenstelstel kent gunstige terugbetaalvoorwaarden. Ook is een studieschuld niet BKR-geregistreerd, omdat dit volgens Minister Bussemaker de ‘leenangst’ zou vergroten. Aan de andere kant blijkt dat deze gunstige voorwaarden (een maximale termijn van 35 jaar, lagere maandlasten) ervoor zorgen dat studenten gedurende lange tijd geen (volwaardige) hypotheek kunnen krijgen. En de hypotheekaanvrager is wel verplicht om zijn of haar studieschuld te noemen bij de aanvraag van een hypotheek.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de studiefinanciering verzorgt, krijgt ook een veeg uit de pan. Het DUO zou volgens de nieuwe afspraken studenten bewust moeten maken van hun eigen leengedrag en de consequenties daarvan, maar dit gebeurt niet.

Bron: ISO

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES